Faßmann želi kraći karantin za đake

0

Ministar obrazovanja Austrije Heinz Faßmann izjasnio se za skraćenje karantina za đake, koji zbog korone moraju da izostaju sa nastave.

Trenutno je predviđeno da se testiranjem mogu “osloboditi” karantina nakon deset dana PCR testom. Ubuduće, smatra Faßmann, to bi trebalo biti moguće već poslije pet dana.

Međutim, Ministarstvo obrazovanja nije nadležno za epidemiološke mjere, kao što je karantin, pa je neophodno da Ministarstvo zdravlja izvrši promjene.

Faßmann je rekao da podržava njemački model, prema kojem se samo “drug iz klupe” tretira kao kontakt osoba prvog reda, koji bi trebalo da dobije mogućnost da se oslobodi karantina već nakon pet dana negativnim testom.

Takođe, smatra da nije svrsishodno da svi đaci budu upućeni u karantin zbog jednog đaka koji je pozitivno testiran. To već sada, dodaje, nije uvijek slučaj, ali često se u karantin šalju red u kojem je sjedio, kao i red ispred i iza.

Od drugog slučaja u jednom razredu, prema Faßmannu, treba samo nevakcinisani da budu poslati u karantin, a u osnovnoj školi da se sva djeca tretiraju kao vakcinisana. U Beču su poslije testiranja, koje se u školama sprovodi tri puta nedjeljno, već više od 120 razreda poslali u karantin.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 6 = 12