Evropu očekuje opasan toplotni talas

0

Temperaturni rekordi, tipični za kraj jula ili avgust, biće oboreni širom Evrope ovog vikenda, što će ovo ljeto svrstati u potencijalno najopasnija koja su pogodila kontinent, piše Gardian.

Meteorolozi očekuju da će se prethodni junski rekordi oboriti u Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Luksemburgu, Holandiji i Švajcarskoj.

“Posljednja prognoza ostavila je malo prostora za sumnju: idemo ka novim nacionalnim rekordima”, rekao je jedan francuski meteorolog, dodajući da Francusku već u petak očekuju temperature od 45 stepeni Celzijusovih u južnim gradovima.

Prethodni rekord u Francuskoj za jun bio je 41,5 stepeni Celzijusovih, zabilježenih 21. juna 2003. godine. Najviša temperatura u zemlji iznosila je 44,1 stepen Celzijusovih i zabilježena je na jugu Francuske, u avgustu 2003. godine, prenosi Nedeljnik.

Istočni dijelovi Njemačke, uključujući i Berlin, već obaraju junske temperature.

Najviše temperature očekuju se tokom čitave nedjelje, od Španije do Češke, kao kombinacija oluje iznad Atlantika i visokog pritiska iznad centralne Evrope, koja povlači veoma topao vazduh iz Sahare prema sjeveru. Naučnici kažu da toplotni talasi mogu biti posebno opasni kada se pojave početkom ljeta, prije nego što se građani aklimatizuju.

Evropski toplotni talas iz 2003. godine doveo je do smrti oko 70.000 ljudi. Svjetska meteorološka organizacija i Svjetska zdravstvena organizacija u izvještaju o toplotnim talasima i zdravlju iz 2015. godine naveli su da su takve vrućine u ranom periodu ljeta mnogo opasnije i smrtonosnije nego kasniji toplotni talasi i visoke temperature.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 3 = 27