Eksperti: Evo šta je potrebno da se lockdown ne produži

0

U Austriji je lockdown tek stupio na snagu, a već se dovodi u pitanje da li će stvarno trajati svega dvije nedjelje, kao što je najavila austrijska vlada, barem za vakcinisane i izliječene od virusa covid-19.

Eksperti ističu da je neophodno da se broj dnevno novozaraženih smanji na 2.000 da bi moglo doći do ukidanja lockdowna, a trenutno, broj novozaraženih dnevno je petocifren.

Naučnik Peter Klimek je izračunao da je neophodno smanjenje kontakata za najmanje 30 odsto, kao i da ako bi se kontakti smanjili na 50 odsto došlo bi za sedam dana do drastičnog smanjenja širenja zaraze.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig, u izjavi ORF-u, rekao je da se polazi od toga da će se situacija dovoljno poboljšati da nevakcinisani i izliječeni budu oslobođeni lockdowna, ali ukazuje da se ne može garantovati da li će to biti do predviđenog termina.

– U pandemiji se nikada ništa ne može garantovati. Da li će lockdown za vakcinisane nakon tri nedjelje biti okončan zavisi od toga da li će nam uspjeti da vakcinišemo građane i smanjimo socijalne kontakte – objasnio je on.

Ludwig naglašava da je sada važno da se značajno smanje socijalni kontakti kako se virus ne bi dalje širio.

 

 

Foto: Freepik

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 2 = 4