Država Austrija dobila spor oko Hitlerove rodne kuće

0

Dugogodišnji pravni spor oko rodne kuće Adolfa Hitlera u Braunau, između Republike Austrije i nekadašnje vlasnice, okončan je odbijanjem žalbe na odluku o nacionalizaciji.

Nakon što je austrijski parlament 2016. donio odluku o oduzimanju kuće, odnosno nacionalizaciji, vlasnica je pokušala pred sudom da je ospori i da izbori veće obeštećenje.

Sada je žalba nekadašnje vlasnice odbijena pred Višim sudom (OGH) u Beču.

Viši pokrajinski sud u Linzu je u aprilu stavio van snage odluku Pokrajinskog suda u Ridu o podizanju visine obeštećenja na 1,5 miliona eura.

Sud je smatrao da je visina obeštećenja od 812.000 eura, koliko je procijenio sudski vještak, a svotu koju je država već isplatila, dovoljna.

Protiv toga se OGH-u žalila bivša vlasnica, ali je žalba odbijena, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Time je posljednji sudski spora u slučaju rodne kuće Adolfa Hitlera okončan.

U martu prošle godine je i Evropski sud za ljudska prava odbacio žalbu bivše vlasnice, uz ocjenu da odluka parlamenta ne predstavlja kršenje osnovnih prava i sloboda.

„Nakon pravosnažne sudske odluke u slučaju obeštećenja sada može da se pokrene postupak određivanja svrhe korištenja kuće, sa ciljem da se spriječi svaki oblik veličanja nacizma“, istakao je u saopštenju ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Peschorn.

On je objavio da je pokrenut konkurs za arhitekte, prenose Novosti.

Foto: Wikipedia

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 × 9 =