Dramatični otkazi: Trump u Bijeloj kući kao u svom reality showu

0

Rex Tillerson, doskorašnji državni sekretar SAD, koga je Trump smijenio, u Trumpovoj administraciji nalazio se u paradoksalnoj situaciji.

Naviknut da neprikosnoveno komanduje, kao što je to činio u Exxonu godinama, Tillerson se našao u poziciji da igra ulogu “korisnog idiota” ili “žrtvenog jarca”.

Tillerson nije kontrolisao nijedan od važnih dosijea američke spoljne politike, piše Nedeljnik. Bliski i Srednji istok su u rukama Jareda Kushnera, Trumpovog zeta, Rusija je stavljena direktno pod nadzor Kongresa, tako da ni Tillerson, pa ni Tramp nisu mogli da donesu nijednu odluku vezanu za Moskvu bez prethodne konsultacije Capitol Hilla. Pitanje Sjeverne Koreje i odnosa sa Kinom je u rukama generala kojima se okružio Trump…

Trump u Bijeloj kući dijeli otkaze lakše nego u svom reality show-u Apprentice, gdje je na pompezan i dramatičan način takmičare eliminisao iz daljeg takmičenja, uz sad već poznatu rečenicu “You’re fired!”

Sad se već i ne trudi da im da otkaz lično, već kao u slučaju Tillersona, prvo objavi cijelom svijetu na Twitteru.

Evo kome je sve dao otkaz do sad.

Corey R. Lewandowski
Direktor izborne kampanje Donalda Trumpa dobio je otkaz u junu 2016. godine, u jeku trke za ij kuću. Njemu su došli glave Trumpovi sinovi i kćerka Ivanka koji se nisu slagali sa njegovim stilom kampanje. Levandovski je ponižen tako što je iz Trump Towera u New Yorku izveden uz pomoć obezbjeđenja.

Paul Manafort
Primoran je da podnese ostavku na mesto šefa izborne kampanje u avgustu prošle godine zbog svojih veza sa Kremljom i Viktorom Janukovičem.

Chris Christie
Guverner New Jerseya i jedan od prvih velikih igrača u redovima Republikanske partije koji je podržao Trumpa, smijenjen je sa mjesta šefa tranzicionog tima, samo par dana poslije izborne pobjede.

Sally Yates
Generalna tužiteljka je smijenjena deset dana poslije polaganja zakletve Donalda Trumpa pošto je odbila da u javnosti brani odluku predsjednika da zabrani ulazak građanima pojedinih muslimanskih država u SAD i pored toga što imaju regularno izdatu vizu ili dozvolu boravka.

Michael Flynn
Savjetnik za nacionalnu bezbjednost primoran je da podnese ostavku jer je dao aljkave i nepotpune izjave o svojim kontaktima sa Rusima.

James Comey
Direktor FBI-a saznao je preko televizije u maju da je dobio otkaz, i to dok je bio na službenom putu. Motiv otkaza je pokretanje istrage “Russiagate” i uključivanje farova na osobe iz Trampovog najbližeg okruženja zbog njihovih veza sa predstavnicima ili osobama bliskim Kremlju.

Sean Spicer
Trumpov portparol podnio je ostavku pošto je najprije bio ismijan u američkoj javnosti, a zatim ga je i sam Trump nekoliko puta ponizio svojim neodmjerenim izjavama.

Reince Priebus
Šef kabineta Donalda Trumpa, prvi čovjek iz Republikanske partije koji je podržao Trampa, odigrao je ključnu ulogu u “prihvatanju” The Donalda u GOP-u. Sam Priebus se žalio da je ikebana i da Trump dozvoljava da ga preskaču ne samo zet Kushner i kćerka Ivanka već i drugi savjetnici.

Anthony Scaramucci
Nije proveo ni pune dvije nedjelje na funkciji direktora ureda za odnose sa javnošću, dovoljno da obavi svoj dio posla u “davanju ostavki” Priebus i Spicera, i on se našao na izlaznim vratima Bijele kuće.

Ezra Cohen-Watnick
Vojni obavještajac koji je bio jedan od rijetkih koji su imali dobre odnose i sa Jaredom Kushnerom i sa Stevom Bennonom. Nije mu mnogo pomoglo, zajedno sa još trojicom ljudi bliskih Bannonu dobio je otkaz odmah pošto je general Kelly preuzeo ulogu šefa kabineta Trumpa.

Steve Bannon
Strateg Donalda Trumpa platio je cijenu jačanja “generalske” struje oko Trumpa. Bannon nije uspio da izdrži trojni generalski udar (Kelly, Mattis i McMaster) i primoran je da podnese ostavku. Bannonovo protivljenje američkom angažovanju u ratovima po zemaljskoj kugli nikako se nije uklapalo u “generalsko” viđenje svijeta.

 

Foto: Shuttestock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 − = 2