Dozvoljen rad seksualnim radnicima, ministarstvo zdravlja izdalo preporuke

0

Seksualnim radnicima u Austriji je od srijede dozvoljeno da nastave sa svojom djelatnošću, a ministarstvo zdravlja je dalo i popis preporuka za sprječavanje širenja novog koronavirusa bez obzira na intimnu prirodu tog posla.

“Ograničite fizički kontakt na minimum”, savjetovalo je ministarstvo i dodalo da bi prostitutke i klijenti tokom spolnog odnosa trebali izbjegavati biti licem u lice.

Ministarstvo je takođe upozorilo da treba izbjegavati ljubljenje i grupni seks. I klijenti i seksualni radnici trebaju koristiti jednokratne maske, preporučuje ministarstvo.

Po preporukama, javne kuće trebaju klijenta informirati o zdravstvenim i higijenskim pravilima, a seksualni radnici ne trebaju nuditi svoje usluge osobama koje imaju simptome covida-19 poput kašlja, kratkog daha ili temperature.

Prije sastavljanja preporuka ministarstvo je održalo okrugli sto sa seksualnim radnicima kako bi čuli i njihova mišljenja.

“Vrlo nam je drago da je ministarstvo pribjeglo preporukama umjesto prijetnji kaznama”, rekla je  Eva van Rahden koja vodi bečko savjetovalište za seksualne radnike u okviru udruženja Volkshilfe.

U Austriji ima oko 8000 registrovanih seksualnih radnika.

 

Izvor: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 9 = 14