Doktorica upozorila šta nikada ne smijete uraditi u javnom WC-u

0

Javni toaleti nešto su čega se mnogi groze i izbjegavaju ih koristiti. Ali, sila ne pita pa su se svi bar jednom našli u situaciji kad su morali otići u WC koji koriste još stotine drugih ljudi.

Mnogi se boje da će se u javnom toaletu zaraziti polno prenosivim bolestima, ali dr. Preethi Daniel kaže kako je to gotovo nemoguće. “Veća je vjerovatnoća da ćete biti pogođeni munjom dok jašete leteću svinju, nego da dobijete polno prenosivu bolest u javnom WC-u, molim vas ne brinite”, rekla je.

Jedine bolesti koje možete pokupiti iz javnih toaleta su Escherichia Coli i salmonela, ali postoji jedna stvar koju mnogi rade, a puno je opasnija od svih bolesti.

Dok pokušavate obaviti nuždu i “visite” iznad WC školjke, da je slučajno ne biste dotaknuli, veća je šansa da ćete dobiti urinarnu infekciju. “Mnogi žure da bi što prije obavili nuždu, a to može dovesti do urinarne infekcije, jer ako ne ispraznimo mjehur do kraja – tijelo izlažemo opasnim bakterijama”, rekla je dr. Daniel.

Ona savjetuje da je stoga najvažnije kod korištenja javnog toaleta “dobro obaviti posao”, a nakon toga oprati ruke sapunom i, po mogućnosti, investirati u dezinfekcijsko sredstvo, piše Večernji list.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 8 = 12