Dobio otkaz jer je otišao s posla dva minuta ranije

0

Šef firme u Bečkom Novom Mjestu dao je otkaz svom zaposleniku G.S. jer je s posla otišao dvije minute ranije. Šef je zaposlenika sačekao na parkiralištu i obavijestio ga o otkazu.

Kako pišu austrijski mediji, zaposlenik je radio kao inženjer prodaje za visokotehnološku firmu. Budući da je više puta bio angažovan i za tehničku podršku, jedva da mu je ostalo vremena za njegov stvarnu zadaću, odnoso brigu o klijentima.

Na problem je upozorio šefa firme,ali rečeno mu je kako može raditi i prekovremeno, a ako to ne uspije, na svoje klijente može paziti u slobodno vrijeme. Deset sati prekovremenog mjesečno ionako je “normalno”.

Do tada je, međutim, zaposlenik već odradio više od 130 sati prekovremenog rada. Kada je isti dan, na kraju uobičajenog radnog vremena, zaposlenik otišao u kupovinu u najbliži supermarket, na parkiralištu ga je dočekao šef koji ga je na licu mjesta obavijestio o otkazu uz obrazloženje da se s posla odjavio već u 16:28, dakle 2 minute prerano.

Povrh toga, direktor je zahtijevao hitan povrat ključa od službenog automobila. Nije se obazirao na zaposlenikove riječi kako u vozilu još ima ličnih stvari.

Bez automobila i bez centa da kupi barem autobusnu kartu, potpuno zbunjeni zaposlenik morao je sat i po čekati da ga njegova djevojka dođe pokupiti.

G. S. je odmah kontaktirao Radničku komoru u Bečkom Novom Mjestu. Međutim, intervencija kod poslodavca zbog neopravdanog otkaza nije uspjela. Firma je čak uložila prigovor na intervencijsko pismo.

Tako je slučaj završio pred radnim i socijalnim sudom, za što je AK ​​Donja Austrija dao muškarcu besplatnu pravnu zaštitu da podnese tužbu protiv otkaza.

“Preplata kolektivnog ugovora nije karta koja omogućuje da se može slobodno raspolagati zaposlenicima. S platom je nadoknađeno samo šest prekovremenih sati mjesečno” kaže predsjednik AK Donja Austrija i predsjednik ÖGB Donja Austrija Markus Wieser.

Tek prije usmene rasprave direktor je shvatio da gubi spor sa svojim stavom. Zato se obavezao platiti zaostali prekovremeni rad i otpremninu od 8.370 eura koja je traživana kao posljedica neopravdanog otkaza, piše “Fenix Magazin”.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 + = 11