Divlje pčele obožavaju Beč: 3 razloga koja ga čine idealnim mjestom za ove insekte

0

Jedna od veoma rijetkih vrsta je stepska pčela Camptopoeum frontale, koja je poznata isključivo iz panonskog regiona, a u Beču je do sada dokumentovano samo nekoliko primjereka

U poređenju sa drugim gradovima, Beč ima veoma visok diverzitet divljih pčela.

Razlozi za to su klimatski uslovi, geografski položaj i dostupnost prirodnih staništa. U Beču je do sada otkriveno više od 450 vrsta divljih pčela, što predstavlja 66 odsto svih vrsta u Austriji.

Naučnici Prirodnjačkog muzeja u Beču trenutno istražuju područje u 22. bečkoj opštini, koje zauzima 90 hektara i predstavlja stanište za mnoge vrste divljih pčela. Jedna od veoma rijetkih vrsta je stepska pčela Camptopoeum frontale, koja je poznata isključivo iz panonskog regiona, a u Beču je do sada dokumentovano samo nekoliko primjereka.

Ovoj vrsti je za odgajanje potomstva potreban polen čička i različka. Staništa su im suva i topla mjesta, a druga posebna vrsta je mala pčela drvarica Xylocopa iris. Ona se gnijezdi u stabljikama koje je sama izgrizla.

Ta vrsta pčela pati zbog raskrčenih, intenzivno obrađivanih i previše održavanih predjela, jer oni ne nude dovoljno mogućnosti za gniježdenje. Dokumentovanje posebnih vrsta divljih pčela je značajno radi očuvanja njihovih urbanih divljih staništa i pokazuje koliko su urbana područja važna za očuvanje biodiverziteta.

 

Foto: Freepik
Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − 4 =