Digitalna bolnica u Beču: Zdravstvena njega po mjeri pacijenta

0

Trenutno najveći građevinski poduhvat u Austriji – digitalna bolnica „Krankenhaus Nord“ u Beču, koja treba da bude otvorena na ljeto 2019. godine, imaće digitalna rješenja koja će pružati zdravstvenu njegu po mjeri pacijenta.

U novoizgrađenoj bolnici sve inovacije vezane za digitalizaciju biće sakupljene u jedan cjelokupan koncept, što je čini jednom od najmodernijih bolnica u Evropi.

Koncept digitalne bolnice obuhvata arhitekturu, procese, medicinu i tehniku. Sve ove oblasti podržava visoko modernizovana elektronska obrada podataka (EOP). Ukupno je umreženo oko 3.000 medicinskih aparata, od mobilnih ultrazvuk mašina do kompjuterske tomografije. Bolnica raspolaže sa ukupno 900 WLAN odašiljača koji svim zaposlenima i pacijentima omogućavaju bežični internet. Više od 24.000 IKT priključaka služe razmjeni podataka sa oko 2.500 krajnjih aparata kao što su kompjuteri, štampači, monitori i radne stanice za pravljenje nalaza.

Svakom pacijentu na raspolaganju stoji pokretni ekran sa internetom, radio, TV i igrice. Medicinska tehnika je povezana sa EOP sistemom tako da ljekarima svi nalazi odmah stoje na raspolaganju uz što manje korištenje papira. Tu je i video menadžment u operacionim salama kao i elektronski arhiv pacijenata. Takođe u okviru bolnice postojaće transportni sistem bez vozača koji će odjeljenja snabdijevati vešom, hranom i lijekovima. Oko 40 robotizovanih vozila kojima će se upravljati putem bežičnog interneta izvodiće dnevno oko 500 vožnji.

Još jedna specifičnost biće visoko-modernizovani pneumatski transport (kroz cijevi). Ranije su se pneumatskim transportom slali snimci rendgena ili izvještaji, danas se ta vrsta transporta „cijevima“ prije svega koristi za hitno potrebne lijekove i laboratorijske uzorke. Do sada su uzorci ručno raspakivani i pripremani za analizu. Novi sistem podrazumijeva da se to obavlja potpuno automatski: već na odjeljenju se na uzet uzorak stavlja etiketa koju automat u laboratoriji može da pročita, uzorak se pneumatskim transportom šalje u laboratoriju, preuzima i analizira. Računa se da će ubuduće za jedan sat moći da se preuzmu i obrade 100 pošiljki sa oko 400 uzoraka.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: KAV/Health Team KHN – Albert Wimmer ZT GmbH

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 − = 3