Devet potpuno prirodnih načina da poboljšate pamćenje

0

Mogu li svakodnevne navike, rutine i korištenje određenih namirnica poboljšati pamćenje? Ponekad mogu, tvrdi doktor i naučnik na Univerzitetu Duke u Sjevernoj Karolini P. Murali Doraiswamy.

Zato je u saradnji s portalom Men's Health izdvojio neke od prirodnih “pojačivača” pamćenja, od onih za koje je najviše vjerovatno da će pomoći do onih za kojih ne postoje dokazi da uistinu pomažu:

Kofein

Šoljica espresa prije važnog sastanka mogla bi vam pomoći da apsorbujete ključne činjenice koje čujete. Naime, kofein je stimulans koji dokazano može poboljšati određene vrste memorije.

Povremeni post

Kako ovaj naučnik tvrdi, povremeni post može pomoći u oslobađanju određenih moždanih hemikalija koje štite zdravlje memorijskih mreža.

Ukrštenice

One vam mogu pomoći u poboljšavanju koncentracije i u lakšem pamćenju riječi, ali to ne znači da ćete magično početi pamtiti i druge stvari.

Stvaranje muzike

Tako ćete se naučiti fokusirati, a pjevanje ima još snažniji efekat jer zahtijeva pamćenje riječi.

Spavanje

Noću vaš mozak “radi” poput knjižničara odnosno arhivira “knjige”, tačnije informacije, koje ste tokom dana primili.

Šećer

Glukoza je preferirano gorivo vašeg mozga pa će vam doza šećera ekspresno poboljšati pamćenje. Nažalost, ovaj simptom je kratkog vijeka i sasvim sigurno nije opravdanje za prekomjernu konzumaciju šećera.

Riblje ulje

Omega-3 masne kiseline pomažu u stvaranju sive tvari i poboljšavaju integritet bijele tvari, a mnogi stručnjaci vjeruju da to utiče i na pamćenje.

Kakao

Nedavne studije su pokazale kako redovna konzumacija kakaoa poboljšava pamćenje, a pretpostavlja se da je to zato što on ima protivupalno djelovanje, piše Index.

Gingko

Ovaj ekstrakt može pomoći u prevenciji demencije kod starijih ljudi, ali nema dokaza da poboljšava pamćenje kod mlađih osoba.

Foto: Pixabay

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 9 = 17