Da li možemo u domovinu za Novu Godinu?

0

Ukoliko tokom praznika planirate posjetiti domovinu, donosimo vam kratak popis mjera i ograničenja koja važe za ulazak u pojedine zemlje, kao i za povratak u Austriju.

Bosna i Hercegovina

Ulaz je dopušten uz 3G certifikat:

 • Testirani – negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati
 • Cijepljeni – dokaz o vakcinisanju, od zadnje doze koju ste pimili mora proći najmanje 14 dana prije putovanja
 • Oporavljeni – dokaz da ste se oporavili prije više od 14 dana i manje od 180 dana.

Tranzit je moguć bez ograničenja. Više na www.bmeia.gv.at.

Hrvatska

Ulaz je dopušten uz 3G certfikat. Za one koji ulaze iz zemlje koja je članice EU, dovoljan je i nacionalni 3G dokaz (npr. austrijska propusnica za cijepljenje). Registracija nije obavezna, ali se preporučuje.

 • Testirani – negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili negativan antigenski test (ne stariji od 48 sati)
 • Cijepljeni – dokaz o vakcinisanju, ali pod određenim uslovima – potvrda o primanju prve doze cjepiva BioNTechPfizer, Moderna ili Sputnik V prije najmanje 22 do najviše 42 dana, odnosno od najmanje 22 do najviše 84 dana od primanja prve doze cjepiva AstraZeneca. Odnosno, dokaz o primanju druge doze koji ne smije biti stariji od 365 dana. Ako je riječ o cjepivu koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson) potvrda ne smije biti starija od 365 dana, ali ni mlađa od 14 dana.
 • Oporavljeni – dokaz da ste se oporavili prije više od 11 dana i manje od 365 dana prije dolaska na granični prelaz, ili uz dokaz o oporavku i potvrda o cijepljenju unutar osam mjeseci od početka bolesti.

Ukoliko nemaju 3G certifikata, putnici u Hrvatskoj moraju napraviti test i biti u karantinu dok rezultati testa ne budu dostupni. Ako se ne odradi test, obavezan je 10-dnevni karantin.

Djeca mlađa od 12 godina koja su u pratnji roditelja ili staratelja i koja ispunjavaju uslove za ulazak ne trebaju 3G certifikat za ulazak u zemlju.

Tranzit je dopušten pod uslovom da se Hrvatska napusti u roku od 12 sati od ulaska. Više na croatia.hr.

Crna Gora

Ulaz je dopušten uz 3G certifikat:

 • Testirani – negativan PCR ili antigenski test (ne stariji od 72 odnosno 48 sati)
 • Cijepljeni – dokaz o vakcinisanju, pod uslovom da je prošlo najmanje 14 dana od pune imunizacije
 • Oporavljeni – dokaz da ste se oporavili prije više od 10 dana i manje od 180 dana.

Djeca i mladi do 18 godina ne trebaju 3G certifikat za ulazak u zemlju. Više na montenegro.travel.

Srbija

Ulaz je dopušten uz 3G certifikat:

 • Testirani – negativan PCR test (ne stariji od 48 sati)
 • Cijepljeni – Dokaz o potpunom cijepljenju u Austriji, Srbiji i drugim zemljama (pogledajte više na www.mfa.gov.rs)
 • Oporavljeni – potvrda da ste se oporavili, pod uslovom da je pozitivan test odrađen prije najmanje 14 dana ali ne više od 6 mjeseci.

Državljani Srbije i osobe sa srbijanskom dozvolom boravka mogu ući u zemlju bez testiranja, ali moraju otići u 10-dnevni karantin i  prijaviti se putem interneta u roku od 24 sata ili se javiti lokalnoj službi hitne pomoći za COVID-19. Na granici ćete dobiti odgovarajući informativni list. Negativan rezultat testa poništava karantin.

Djeci mlađoj od 12 godina nije potreban 3G certifikat za ulazak u zemlju ako osoba u pratnji ima negativan test.

Prolazak kroz Srbiju je moguć bez ograničenja, pod uslovom da napustite zemlju u roku od 12 sati. Više na www.bmeia.gv.at.

Povratak u Austriju

Za ulazak u Austriju je potreban 2G certifikat. Međutim, cijepljeni mogu ući samo oni koji su primili booster dozu, u suprotnom moraju imati negativan PCR test (ne stariji od 72 sata). Ukoliko nemaju dokaz o booster dozi ni negativan PCR test, moraju u 10-dnevni karantin koji mogu prekinuti negativnim PCR testom. Više na www.oeamtc.at.

 

Foto: Freepik

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 1 = 5