Da li je odlaganje menstrualnog ciklusa opasno?

0

Veliki broj žena, posebno u periodu kada planiraju na odmor, koristi hormonalnu kontracepciju kako bi preskočile ili odložile menstrualni ciklus. Na taj način, pomjeraju prirodan proces u svoj tijelu, što svakako ostavlja posljedice na organizam.

Mišljenja ljekara su podijeljena. Mary Jane Minkin profesorica akušerstva i ginekologije na Yale Medicinskom Univerzitetu smatra da pri pravilnoj upotrebi, pilule za odgađanje ciklusa nemaju štetna dejstva. Ovo se, ipak, odnosi na žene koje zdravstvenih problema.

„Ako ste dobar kandidat za kontraceptivnu metodu, a na prvom mjestu ste zdravi, nemate visok krvni pritisak, niste stariji od 35 godine ili pušač – onda ste zaista pravi kandidat za borbu sa svojim ciklusom”, kaže profesorica Mary.

Ono što je neizbježno nakon prestanka uzimanja ovih pilula jeste obilno krvarenje, koje je posljedica kod gotovo svih žena koje odlažu ciklus.

Ipak, žene preko 35 godina starosti, pušači i žene s visokim krvnim pritiskom imaju povećan rizik od krvnih ugrušaka, moždanog ili srčanog udara. Zato se, ukoliko spadate u jednu od ovih kategorija, nikada ne uzimajte pilule za odlaganje menstruacije bez konsultacije s doktorom.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 9 = 9