Da li je obrok pripremljen u mikrotalasnoj štetan

0

Ovaj mali kućni aparat upotrebljava se gotovo u svakom domaćinstvu već dugi niz godina, iako mnogi upozoravaju da je pripremanje obroka u mikrotalasnoj pećnici štetno.

Ipak, nutricionista s Harvarda Guy Crosby tvrdi da pripremanje hrane u mikrotalasnoj rerni rezultira gubljenjem manje korisnih nutrijenata nego kad je u pitanju kuhanje ili prženje hrane. S druge strane, kuhanjem i prženjem se može oštetiti hemijska strukturu hrane.

„Mikrotalasna rerna koristi zagrijavanje suvom metodom, tako da nutrijenti poput vitamina B ili C ne izlaze iz hrane. Budući da je pripremanje hrane u mikrotalasnoj rerni traje jako kratko, nutrijenti su izloženi toploti mnogo kraće nego prilikom kuhanja ili prženja”, pojasnio je Crosby.

I dok se neki nutrijenti gube na toploti, neki postaju još „moćniji“. To se odnosi, na primjer, na antioksidant likopen koji se nalazi u krompiru ili paradajzu, kao i beta karoten u mrkvi.

Svi procesi kojima se priprema hrana, bilo da je riječ o mikrotalasnoj, kuhanju, pečenju, smanjuju nivo vitamina. Koliko će vitamina hrana izgubiti zavisi od vremena, temperature i namirnica.

„Sve zavisi od hrane, načina na koji se ona priprema itd. Ukoliko hranu kuhate u vodi, mnogo nutrijenata će ispariti. Ukoliko pripremate u mikrotalasnoj rerni, to traje kratko, tako da će nutrijenti ostati u hrani“, pojašnjava i dr Ashim Datta, profesor biologije s Univerziteta Kornel.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 9 = 63