Da li i vi ovo radite? 11 opasnih roditeljskih navika

0

Opasan model ponašanja roditeljima se ponekad i nesvjesno “omakne” u odnosu prema djeci, iako imaju najbolje namjere. Evo koje greške ne bi trebalo da ponavljate, jer mogu ozbiljno da naškode emotivnom razvoju djeteta.

Ne razgovarate sa djecom, već im se obraćate

Toksični roditelji ne slušaju šta djeca imaju da kažu, već im govore “kako”/”zašto” bi nešto “trebalo da”… Ovo je vrlo loš obrazac komunikacije, jer kad dijete poraste dovoljno da shvati da ne slušate šta vam govori, prosto će prestati da vam priča bilo šta, a to ni jedan roditelj ne želi, piše Reader's Digest.

Negativan stav preovaladava

Nijedno dijete nije uvijek poslušno, baš kao što nijedan roditelj nije savršen. Ali, vrlo često veći je problem negativan stav koji roditelji imaju, neko samo ponašanje djeteta. Umjesto da pomislite “danas se ponaša kao razmaženo derište”, pokušajte da razmislite zbog čega je vaše inače dobro, poslušno dijete takvo u tom trenutku. Možda je samo umorno? Možda ga lomi virus ili tako nešto? Djeca vrlo, vrlo rijetko izvode “tek onako”.

Ne rješavate svoje probleme

Ne bi trebalo da djeca ispaštaju zbog vaše nervoze ili stresa na poslu. Ako dijete jedva čeka da dođete s posla da bi se igralo sa vama, “pusti mamu, mama je umorna” nije baš najsretnije rješenje. Umjesto toga, ponudite djetetu neku mirnu zabavu, crtanje ili čitanje… Djeca brzo rastu, biće vam žao jednog dana što se niste igrali više dok su bili sasvim mali.

Jasno stavljate djetetu do znanja da vam se ne dopadaju njegovi prijatelji

Iz dječje perspektive, kad kritikujete njihove drugove, kao da kritikujete njih, naročito u tinejdžerskom uzrastu. Birajte riječi zato, i… upoznajte tu djecu. Čim se vaše dijete druži s njima, mora da imaju neke lijepe osobine.

Lijepite djetetu “etikete”

Nemojte govoriti za dijete da je lijeno, razmaženo, sebično… Tako djeca grade negativan identitet koji im kasnije može donijeti mnogo bola. Uvijek se potrudite da kritikujete ponašanje, a ne dijete. Jedno je “glupo je to što si uradio”, a “kako možeš da budeš tako glup” nešto sasvim drugo.

Poredite dijete sa drugom djecom

Nikad nemojte dijete porediti sa braćom ili sestrama, ili sa drugarima. Ni u dobrom ni u lošem kontekstu, jednako je škodljivo.

Često izgovarate “ti uvijek…” ili “ti nikad…”

Ako želite da dijete promijeni nešto u svom ponašanju, sjedite i razgovarajte sa njim o tome. Pomozite mu da nađe način da napreduje, umjesto da ga ovakvim izjavama navodite da se pomiri sa tim da nikad neće biti dovoljno dobro, i da ne vrijedi ni da se trudi oko bilo čega.

Suviše kritikujete sami sebe pred njima

Nije dobro da djeca rastu slušajući mamu kako za sebe govori da je “debela” ili “ostarila”, ili tatu kako se žali da je “nesposoban”. Djeca upijaju ponašanje roditelja, i time im ne dajete dobar primjer, već ih izlažete ozbiljnom riziku od nedostatka samopoštovanja i samopouzdanja kasnije tokom života.

Želite da budete prijatelj svojoj djeci

Mama i tata su mama i tata, i oni nikad ne mogu, niti treba da budu najbolji prijatelji svojoj djeci. Niko ih neće voljeti kao vi, niko im neće željeti dobro kao vi, ali vi ne treba da im budete prijatelji. Uloge roditelja i djeteta moraju da budu jasno određene, da bi dijete izraslo u stabilnu, mentalno zdravu, uravnoteženu osobu.

Ne dozvoljavate djeci da budu nezavisna

Ako sve uvijek radite umjesto djeteta, ako mu ne dozvoljavate da se osamostali, zaustavljate prirodni emocionalni i psihološki razvoj djeteta. U određenom uzrastu djeca moraju da nauče da se brinu o sebi, i ako želite dobro svom djetetu, to ćete ohrabrivati.

Ponašanje djeteta shvatate lično

Vi ste u tom odnosu odrasla, zrela osoba. I kao takvi, trebalo bi da znate da djeca, naročito u tinejdžerskom uzrastu umiju da budu gruba i neprijatna. Ali i taj nadureni tinejdžer koji vam je upravo rekao da vas “mrzi” i zalupio vrata svoje sobe, željeće da ga zagrlite par sati kasnije… I jako je važno da se tada vi ne durite. I zbog djeteta, i zbog vas samih, piše Mondo.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 × = 8