Covid-19 istraživanje: Na ovim površinama virus se zadržava čak 28 dana

0

Australijski naučnici tvrde da koronavirus na nekim površinama može preživjeti puno duže nego što se to ranije smatralo. Navode da, na površinama poput ekrana mobilnog telefona, novčanica i nehrđajućeg čelika virus može opstati čak 28 dana, prenosi BBC.

Ranija istraživanja su pokazala da koronavirus može preživjeti dva do tri dana na staklu i na novčanicama i čak šest dana na plastici i nehrđajućem čeliku. Međutim, istraživači agencije CSIRO iz Australije otkrili su da je virus izuzetno robustan kada je na glatkim površinama, pri temperaturi od 20 stepeni. U istim okolnostima, virus koji izaziva gripu, može preživjeti tek 17 dana. Zadnji eksperimenti koji su izvedeni u mraku prije su pokazali da UV svjetlost ubija virus.

„Utvrđivanje koliko dugo se virus zadržava na površinama omogućava nam da preciznije predvidimo i ublažimo njegovo širenje te bolje zaštitimo ljude”, izjavio je Larry Marshall, izvršni direktor CSIRO-a.

‘Ovo istraživanje uzrokuje nepotreban strah javnosti’

No, neki naučnici su protivnici ovog istraživanja. Jedan od njih je i profesor Ron Eccles, nekadašnji šef Centra za prehladu na Univerzitetu Cardiff. On je kritikovao studiju te rekao da ona izaziva nepotreban strah u javnosti.

„Virusi se po površinama šire tokom kašljanja, kihanja i prljavih prstiju, a ova studija nije koristila svježu ljudsku slinu kao sredstvo širenja virusa. Mislim da se virusi na pljuvački na površinama zadržavaju samo nekoliko sati, ne dana”, rekao je Eccles za BCC.

Inače, ova studija objavljena u časopisu Virology Journal, otkrila je da je virus kratkog vijeka na visokim temperaturama i da tijekom 24 sata prestaje biti zarazan na nekim površinama pri temperaturi od 40 stepeni.

 

Izvor: Index

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + 2 =