COVID-19: Češka ‘ruši rekorde’, Austrija na početku drugog vala

0

U Češkoj je danas prijavljen najveći porast broja zaraženih korona virusom od početka pandemije – 1.541. Ovo je već peti dan zaredom u kojem su vlasti u Češkoj prijavile više od 1.000 novih slučajeva zaraze i trenutno među evropskim zemljama bilježi najbrži porast broja osoba oboljelih od Covida-19.

Vlada je pooštrila mjere koje se odnose na nošenje zaštitnih maski, ali i dalje nastoji da izbjegne uvođenje strogih mjera karantina.

U Češkoj je od početka pandemije zaraženo 35.401 ljudi, a preminulo 453.

Početak drugog vala

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz upozorio je građane na dramatičnu situaciju u vezi epidemiološke situacije i procjenjuje da će zemlja biti suočena uskoro sa 1.000 novozaraženih dnevno.

„Ovo sa čim smo suočeni je početak drugog talasa. Broj novozaraženih raste iz dana u dan“, istakao je on.

Stanovništvu je poručio da se pridržavaju svih mjera.

„Još prije dvije nedjelje imali smo oko 350 novozaraženih dnevno, a juče čak više od 850. Posebno dramatičan je razvoj u Beču, gdje imamo oko 50 posto svih novooboljelih u Austriji. Uskoro ćemo preći broj od 1.000 novozaraženih dnevno“, naglasio je on.

Kurz je zamolio građane da smanje socijalne kontakte, nose maske i drže distancu na svim mjestima.

I pored pogoršanja epidemiološke situacije, kancelar ostaje pri svojoj izjavi sa kraja avgusta da se „nazire svjetlost na kraju tunela“ i da će iduće ljeto ponovo biti normalno.

„Međutim biće za sve nas teška jesen i zima. Zato sada moramo svi istom disciplinom kao na proljeće da zajedno savladamo naredne mjesece“, poručio je Kurz.

Brazil na trećem mjestu po broju zaraženih

U Brazilu je ukupan broj oboljelih 4.315.687. Od posljedica bolesti preminulo je ukupno 131.310 od početka pandemije.

Od koronavirusa do sada se izliječilo 80 posto zaraženih, odnosno 3.553.421 ljudi. Pod medicinskim nadzorom se i dalje nalazi 631.056 pacijenata.

Prošle nedjelje zabilježen je najniži porast novooboljelih od početka juna, dok je broj preminulih od posljedica zaraze u padu već tri nedjelje zaredom.

Brazil se po broju zaraženih nalazi na trećem mjestu u svijetu, iza Sjedinjenih Država i Indije, dok je po broju smrtnih slučajeva drugi, a SAD prve.

U Brazilu na milion stanovnika dolazi 20.537 slučajeva zaraze i 624 smrtnih slučajeva od Covida-19.

Indija druga po broju zaraženih

Ministarstvo zdravstva Indije saopštilo je kako je u toj zemlji od posljedica zaraze novim tipom korona virusa preminulo ukupno 78.586, prenosi Al Jazeera. Broj zaraženih koronavirusom u toj zemlji trenutno iznosi 4.754.356.

Dosad se u Indiji, koja broji više od 1,3 milijardi stanovnika, od Covida-19 oporavilo preko 3,7 miliona osoba.

Indija je druga u svijetu zemlja po broju zaraženih, a treća po broju umrlih od Covida-19.

U Francuskoj se stanje pogoršava

Premijer Francuske Jean Castex upozorio da se stanje pogoršava te je pozvao građane da se strogo pridržavaju higijenskih mjera, drže udaljenost i nose maske.

U Francuskoj se posljednjih sedmica naglo povećava broj zaraženih, nakon što je veći dio ljeta, nakon 55-dnevnog karantina od 17. marta do 11. maja, prošao s niskim brojem slučajeva zaraze.

Francuska je bila jedna od najpogođenijih evropskih zemalja pandemijom virusa SARS-CoV-2, a do sada je od bolesti covida-19 umrlo 30.910 ljudi.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 4 = 20