CIA otkrila kako bi Hitler izgledao da je pokušao bježati

0

Do 1944. izgled Adolfa Hitlera, odnosno njegovi brkovi i tamna kosa bili su poznati cijelom svijetu. No, bilo je to doba kad je trebalo biti spreman na sve, a posebno na mogućnost bijega nacističkog vođe i zločinca. Upravo su zbog toga američke obavještajne agencije, predviđene CIA-om napravile projekciju Hitlera nakon eventualnog prerušavanja ili pak manjih estetskih zahvata koji bi mu mogli osigurati anonimnost nakon bijega kako bi izbjegao ruci pravde.

Američki Ured strateške sigurnosti i CIA za pomoć u tom zadatku zatražili su pomoć njujorškog make-up umjetnika Eddiea Senzaa, koji je napravio nekoliko mogućih varijanti Hitlerovog izgleda nakon bijega nakon Dana D.

Fotografije su poslane Saveznicima tokom rata, a ostale su nepoznate javnosti sve dok ih nije otkio njemački magazin Die Spiegel 1990.

Amerikanci su se Hitlerova bijega bezrazložno bojali, jer je on počinio samoubojstvo 30. aprila 1945. zajedno sa svojom novopečenom suprugom Evom Braun. Uprkos pronalasku tijela u njegovom bunkeru, teoretičari zavjera u knjigama poput “Sivi vuk: Bijeg Adolfa” tvrde kako postoje neki dokazi da je Hitler ipak uspio pobjeći u južnu Ameriku. Iako istoričari te tvrdnje odbacuju kao senzacionalističke, da su istinite – za pretpostaviti je da bi se Hitler ovako zamaskirao:

hitler 2

 

Izvor: Express
Foto: Screenshot

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 1 = 4