Četvrtina Austrijanaca za izlazak iz EU

0

Više od polovine Austrijanaca misli da je članstvo u EU donijelo negativne strane malim i srednjim preduzetnicima, kao i poljoprivrednicima. Za razliku od njih, Austrijanci smatraju da su od članstva najviše profitirale velike kompanije.

Dvije decenije od prijema Austrije u članstvo EU četvrtina Austrijanaca je za napuštanje Unije, pokazalo je istraživanje Austrijskog društva za evropsku politiku (Österreichische Gesellschaft für Europapolitik/ ÖGfE).

Ipak i dalje 57 posto Austrijanaca smatra pristupanje EU ispravnom odlukom, i 67 posto želi dalje da ostane u Uniji.

Ono što Austrijancima nije po volji je kompleksnost Unije, a čak 93 posto Austrijanaca smatra da je EU suviše komplikovana.

Istraživanje je pokazalo da 85 posto Austrijanaca dijeli mišljenje da je EU važna za privredu, a više od dvije trećine smatra da Unija donosi mir.

“Zbog aktuelnih konflikata u evropskom susjedstvu je argument mira odlučujući”, objasnio je Mag. Paul Schmidt iz OeGfE.

Kada je riječ o velikim projektima EU samo 31 posto smatra širenje EU pozitivnim, a 61 procenata negativnim.

Što se tiče eura, kao zajedničke valute 61 posto ima pozitivno mišljenje, a 35 posto negativno. Slično je i sa Šengenskim sporazumom, koji je doveo do ukidanja granica između zemalja članice, što pozitivno smatra 51 posto građana ove zemlje.

Na pitanje da li je članstvo u EU donijelo više prednosti Austrijanci su podijeljenog mišljenja. Polovina smatra da je članstvo donijelo prednosti, a 37 posto je skeptično, dok je 13 procenata mišljenja da je učlanjenje donijelo negativne posljedice.

Za 86 posto Austrijanaca od članstva u EU profitirale su prije svega velike firme. Više od polovine Austrijanaca je mišljenja da je članstvo u EU donijelo pak negativne strane malim i srednjim preduzetnicima, kao i poljoprivrednicima.

25 odsto je za istupanje iz Unije

“To se ne smije ignorisati i smatrati nedjeljnim razgovorima”, poručuje predsjednik Radničke komore (AK) Rudolf Kaske.

Prije svega nezaposlenost mladih doprinosi zabrinutosti, kazao je on dodajući da jedna generacija “bez nade” odrasta.

Predsjednik Privredne komore Austrije Cristoph Leitl ističe da bi bez članstva u EU danas u Austriji bilo za 93.000 više nezaposlenih, kao i da bi nivo cijena bio za 4,5 posto viši.

On je istakao da je i pored svih nedostataka i stvari koje su za kritiku, Evropa fascinirajući istorijski projekat.

“To je dobrovoljno ujedinjenje zemalja koje su više vijekova vodile rat i dovelo je do promjene od masivnog ubistvenog sukobljavanja do miroljubivog suživota”, podvukao je Cristoph Leitl.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − 5 =