Često jedete, a ipak ste stalno gladni? Ova vrsta hrane mogla bi biti krivac za to…

0

Industrijski prerađena gotova hrana i gotovi obroci podstiču ljude da konzumiraju sve više hrane i debljaju se, pokazuje prvo istraživanje kojim se željelo utvrditi ima li ta hrana uticaja i kakvog na zdravlje.

Dobrovoljci obuhvaćeni istraživanjem evidentirali su tokom mjesec dana svaki uneseni zalogaj hrane i istraživanjem je utvrđeno da su oni koji su jeli industrijski proizvedene obroke unosili dnevno 500 kalorija više od osoba koje nisu jele industrijski pripremljene obroke.

Prema Američkom nacionalnom institutu za zdravlje industrijski prerađena hrana možda utiče na hormone gladi podstičući ljude da ne prestaju jesti, prenosi BBC.

Što se tiče naučne definicije industrijski prerađenih obroka voditelj istraživanja dr. Kevin Hall kaže da je to poput “pornografije – teško je definisati ali vam je sve jasno čim bacite pogled na nju”.

Pojašnjava da su znakovi koji upućuju na industrijski prerađenu hranu sastojci koje ne možete ni izgovoriti, više od pet sastojaka navedenih na pakovanju i sve ono što vaša baka ne bi prepoznala kao hranu.

U okviru istraživanja 20 dobrovoljaca živjelo je 30 dana u laboratoriju kako bi se evidentirao svaki uneseni gram hrane.

Pola mjeseca jeli su industrijski prerađenu hranu ili industrijski proizvedene obroke a potom idućih 15 dana domaću hranu.

Dobrovoljci su smjeli jesti koliko su željeli.

U periodu u kojemu su jeli industrijski proizvedenu gotovu hranu prosječno su unosili dodatnih 508 kalorija dnevno i dobili prosječno kilogram na težini.

Dr. Hall iz Nacionalnog instituta za dijabetes i probavu i bolesti bubrega kaže kako je ovo prva studija koja pokazuje da postoji uzročno-posljedična veza.

“Industrijski gotovi obroci vode u veći unos kalorija i porast tjelesne težine i masnog tkiva”.

Dr. Hall kaže kako su ranija istraživanja procijenila da je epidemija pretilosti u SAD-u uzrokovana unosom dodatnih 250 do 300 kalorija dnevno.

Dobrovoljci su, uspoređujući industrijski priređene gotove obroke s ‘domaćim’ obrocima ocijenili da su podjednako ukusni a naučnici su osigurali da svi obroci imaju isti količinu šećera, drugih ugljikohidrata, masnoća i vlakna pa nema jasnog odgovora šta je podsticalo dobrovoljce da jedu više industrijske hrane.

Jedno moguće objašnjenje je da industrijski prerađena hrana utiče na hormone pojačavajući želju za hranom jer je uočeno da je njihov nivo manji kod konzumiranja obroka pripremljenih kod kuće, piše Jutarnji.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 × 4 =