Caravaggio i Bernini u Beču

0

Od sredine oktobra će ljubitelji baroka imati prilike da u bečkom Muzeju istorije umjetnosti posjete izložbu Caravaggiovih slika i Berninijevih skulptura uživajući u neodoljivom vizuelnom spektaklu iz prve polovine 17. vijeka.

Caravaggio (1571-1610) i Bernini (1598-1680) su bili veoma značajne i uticajne ličnosti koje su stvarale u najplodnijem baroknom dobu u Italiji. Njihova djela su bitno oblikovala evropsko slikarstvo i vajarstvo, a ovaj stvaralački period opisuje revolucionarnu umjetnost zlatnog doba novih ideja i pronalazaka u Rimu.

Fascinantne slike i skulpture prikazuju jake emocije – dramu i strast – na jedan prirodan i realističan način. Ljudska priroda i ljudske pobude su glavna tema i prožimaju oko 70 eksponata u muzeju. Među njima se nalaze i najpoznatija djela slikara Caravaggia – „Narcis“, „Dječak kojeg je ujeo gušter“, „Sveti Jovan Krstitelj“ i skulptura vajara Berninija – „Meduza“.

Iako se baš u Beču nalazi najvrijednija kolekcija Caravaggiovih slika, ovom prilikom su izloženi i eksponati iz muzeja „Rijks“ u Amsterdamu, Muzeja moderne umjetnosti iz Njujorka, Luvra, Nacionalne galerije iz Londona, Firence i dr.

Izložba u Muzeju istorije umjetnosti je otvorena od 15. oktobra 2019. do 19. januara 2020. godine.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Florenz, Fondazione Roberto Longhi

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 6 = 18