„Campus der Religionen“: Kuća za sve vjere

0

Ono što u mnogim gradovima svijeta predstavlja nemoguću misiju, u Beču postaje stvarnost. Upravo u Beču su postavlje­ne smjernice za osnivanje centra vjerskih zajednica „Kampus religija“ („Campus der Religionen“) u Seestadt Aspernu. Nakon sastanka predstavnika Rimokatoličke crkve, Evangelističke crkve AB i HB, Grčko-pravoslavne crkve, Izraelske vjerske zajednice, Islamske vjerske zajednice, Austrijsko-budističke vjerske zajednice, Novoapostolske crkve u Austriji i vjerske zajednice Sikha, gradonačelnik Michael Ludwig i kardinal Christoph Schönborn su objasnili koji su dalji koraci u osnivanju centra. „‚Kampus religija‘ mi je zaista važan jer pokazuje da možemo okupiti religije u Beču. Vjerske zajednice su mnogim ljudima jako važne.

Postoje i dijelovi svijeta u kojima se religija koristi za izazivanje sukoba ili čak vođenje ratova. Suprotno tome, u Beču ćemo osnovati kampus koji će spojiti vjerske zajednice, omogućiti međusobnu razmjenu i pokazati da religije mogu, van svojih granica, djelovati zajedno“, rekao je gradonačelnik Ludwig.

Jedinstven projekat s velikom simbolikom
„Kampus religija“ je jedinstven projekat i ima značajnu simboliku. To je prvi veliki korak koji će svijetu pokazati da saradnja religija može pokrenuti pozitivne društvene tokove. „Zahvaljujem se svim predstavnicima vjerskih zajednica koje su odlučile da učestvuju u ‚Kampusu religija‘“, dodao je bečki gradonačelnik. „Kampus religija“ je i dalje otvoren za sve vjerske zajednice koje odluče da se pridruže.

Religijski i obrazovni centar na 10.000 kvadratnih metara
„Kampus religija“ neće biti samo centar vjerskih obreda i međureligijskih susreta, nego i obrazovni centar. Tako će se i Visoka crkvena pedagoška škola preseliti u Seestadt Aspern.
Grad Beč će na raspolaganje staviti površinu od oko 10.000 kvadratnih metara. Pored sakralnih prostorija, u kampusu će se nalaziti i zajednički prostor veličine 2.800 kvadratnih metara. Postavljanje kamena temeljca planirano je za 2020. godinu, a otvaranje samog centra 2022. godine.

Seestadt Aspern
Seestadt Aspern, sa površinom od 2,4 miliona kvadratnih metara, sličan je po veličini gradu Beču i jedinstven je projekat razvoja grada u Evropi. Osim što će postati stambeni prostor za oko 20.000 ljudi, ovdje će se stvoriti i uslovi za brojna radna mjesta, istraživačke i obrazovne ustanove. Seestadt Aspern ima razvijenu saobraćajnu infrastrukturu, kao i mrežu pješačkih i biciklističkih staza. On je razvojni prostor za nove oblike urbanog suživota, mobilnosti, energije i digitalizacije.

Foto: PID/Jobst

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 × = 30