BUMOV LOKATOR za novembar 2018.

0

U rubrici LOKATOR vam otkrivamo mjesta u Beču i okolini koja smo i sami nedavno otkrili. Možda se pronađete u njima…

Die SüSSe

Slatki café sa još slađim imenom. U četvrtom becirku je smještena pekara „Die Süße“ koja goste ne privlači samo ukusnim poslasticama iz izloga, već nudi i nešto posebno: ovdje možete ne samo jesti, već se i sami pozabaviti pečenjem poslastica na nekom od mnogih kurseva koje drži lično vlasnica. Adresa za sladokusce je Phorusgasse 8, 1040 Wien. Više informacija na: www.diesuesse.at.

FETT & ZUKER

„…onda neka jedu kolače!“ Tako je o mješavini masti razmišljala još Marie Antoinette. Fett+Zucker je od jula 2011. prva bečka adresa za ljude koji vole veganske poslastice bez glutena i laktoze. Lokal u vintage-stilu vikendom je prepun posjetilaca, jer poznati cheesecake na Karmelitermarktu privlači čak i prave Njujorčane. Tipp: Nemojte propustiti da probate „Mohnpowidlvanille“ (poslastica od maka, šljiva i vanile) www.fettundzucker.at.

Coffee Pirates

Kada u lokalu stolice vise sa plafona, zna se da je kafa božanstvena. Jer, zašto bi inače gosti bili hiperaktivni? Dvojica vlasnika se zaista dobro razumiju u kafu i sami je prže, pa zato strogo paze na kvalitet i porijeklo zrna. Usred dnevne sobe kafe-pirata održava se skoro svakodnevno jedna vrsta showbaking-a, jer je kuhinja otvorena i poziva na posmatranje i uživanje. Vikendom se organizuje i brunch – za one koji nisu samo ljubitelji poslastica. Tipp: u uglu za čitanje možete provesti sate uživajući. Spitalgasse 17 1090 Wien. www.kaffeepiraten.at

Kuss maul

Svoj ugled u gurmanskom svijetu Kussmaul opravdava priznanjima kao što su dvije Gault Milau – kuharske kape i tri à la carte zvjezdice. Obavezno probajte beef tartare! www.kussmaul.at

Pergola im Zeitgeist

Iako je tek nedavno otvoren, ovaj je lokal postao omiljeno mjesto za provod. U njemu se dobro osjećaju i turisti i studenti i biznismeni. U svakom uglu lokala Pergola vlada drugačija atmosfera. Galerija je pogodna za after-work-cocktails, a ugao sa sofom za one koji u lokalu vole da sjede satima. Tipp: Pergola Burger ili Steaksandwich možemo srdačno preporučiti, tim više što su i porcije velike. Najbolje je da dođete ako ste mnogo gladni! www.zeitgeist-vienna.com/essen-trinken.

Lilette’s

Smoothies su ne samo ukusni i zdravi, već su i „en vogue“. Pored Juice Factory i Rauch Saftbar-a sada postoji i Lillete’s u ulici Tuchlauben u prvom becirku (Tuchlauben 19, 1010).Ovdje se, međutim, ne nude samo sokovi! U Lillete’s se pored cijeđenih plodova mogu dobiti kafa i domaći sendviči. Uživajte! Tipp: Fruity Refresher „Zachary“ ima fantastičan ukus. Obavezno probajte! Više informacija na www.lilettes.com.

Kitsch Bitch

U četvrtom becirku (Mühlgasse 29, 1040 Wien) možete nabaviti ono što se ranije moglo dobiti samo na pop-up eventima. Dizajnerka Lilly Egger odlučila je da sa svojim izazovnim sloganima bude “leiwand“ i otvorila je sopstveni shopping- raj u centru Beča. Više online na www.kitschbitch.at.

WUNDERLADEN

Ideja o kombinaciji caféa i mode nije nova, ali je nova za centar grada. Lokal se nalazi odmah iza raskošne Karslkirche, uređen je u vintage nadahnutom shabby chic-stilu: www.wunderladenmodecafe.at.

 

Foto: Wunderladen

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 5 = 3