BUM kuhar: Kako se pravi domaća turšija po bakinom receptu?

0

Turšija je jedan od najzdravijih i najpraktičnijih načina da svježe povrće sa svim njegovim vitaminima sačuvate do proljeća.

Priprema turšije može se izvesti na nekoliko načina, a treba imati na umu da razni aditivi koji se pri tome koriste mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene poremećaje. Zato prava domaća zimnica nije ona kupovna već treba da bude bez konzervansa i vinobrana, baš prema receptu koji su koristile naše bake.

Za klasičnu turšiju potrebno je: paprike, krastavci, zeleni paradajz, mrkva, karfiol i sitni luk. Od začina idu so, šećer, biber u zrnu, lovorov list i vinsko sirće. Količina povrća se određuje prema veličini bureta, a kad ga očistite i složite prelijte ga sa “čorbom“ koja se pravi na sljedeći način:

Prokuhajte 3 litra vode i dodajte 1,5 l čistog vinskog sirćeta.

Potom sve pritisnete drvenim ili krstom od kuhinjske plastike.

Prije nalivanja “čorbe“ u bure ili koju već posudu koristite dodajte so i to u omjeru da na bure od 50 l stavite 1,5 kg soli te ostavite da stoji na hladnom i mračnom mjestu.

Ovako pripremljena turšija sačuvaće sve vitamine te će se razviti probiotička kultura koja će vam pomoći da preko zime sačuvate imunitet i zdravlje.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − 4 =