Branko Đurić Đuro: Sviramo još uvijek kao u garaži osamdesetih

0

Glumac, komičar i muzičar Branko Đurić Đuro nedavno je nastupio na koncertu Indexi i prijatelji u Sarajevu. On je, kaže, ovaj poziv za nastup doživio kao veliki kompliment jer su Indexi u njegovom muzičkom stasavanju odigrali jednu od ključnih uloga.

„Neću mnogo slagati ako kažem da su “Indexi” i “Bijelo dugme” uticali na mene jednako kao “Beatlesi” i “Stonesi”. Vrijeme “Indexa” pamtim kao neko sretno vrijeme u kojem smo svi živjeli mnogo manje opterećeno nego što je to danas slučaj“, kazao je Đurić, te dodao: „Da mi je neko rekao osamdesetih da ću nekad u životu imati priliku da nastupam s “Indexima”, vjerovao bih mu kao nekome ko bi mi rekao da ću igrati glavnu ulogu u filmu koji će dobiti Oskara“.

Na pitanje vjeruje li da se može ponoviti bend kakav su bili kultni “Indexi”, Đurić ističe: „Teško. Danas se u muzici traži nešto drugo i kriteriji su potpuno pobrkani tako da je, vjerovatno, kraj kultnih bendova. U svemu mi je najsmješnije da sam negdje osamdesetih u Skenderiji bio na oproštajnom koncertu “Indexa”. Tad sam plakao, kao, ono, posljednji koncert “Indexa”, a sad još sviraju“, kaže on.

Ujedno, Đuro je najavio i da njegov bend završava novi singl koji bi mogao biti svojevrsna najava novog albuma.

Osvrnuvši se na Indexe, Đuro je prokomentarisao i da mnogi bendovi koji su bili aktivni u doba Jugoslavije danas više ne sviraju. Sa Bombaj štampom on kaže nije tako, jer niko od njih ne živi samo od sviranja u bendu.

„Nedo ima svoj posao kao muzički producent, ima svoj studio, radi muziku za filmove i serije, ja imam svoje obaveze i poslove sa strane. Tako da nemamo potrebe ni želje da se dodvoravamo nekoj publici svirajući nešto što se nama ne sviđa samo zato da bi imali neki profit. Mi sviramo isto onako kako smo svirali `83. kada je bend nastao u garaži, naš odnos prema muzici se od tada nije puno promijenio, imamo isti zvuk baziran na Nedinim gitarama. Jako mi je drago da vidim da ima još ljudi koji vole takvu muziku i koji nisu pali pod uticaj nekog folka“, kazao je Đuro.

Inače, autori pjesama koje traju godinama su uvijek gitarista Nedo i Branko. Povodi su im stvarni događaji koje kroz humor pretoče u kvalitetnu pjesmu. „Mi nismo angažovani bend da bi snimali pjesme koje će se nekom dopasti nego govorimo o svojim životima“, kazao je Đuro dodavši da mu energija za nastupe nikada nije problem, te da je on uvijek raspoložen za svirku, ali da rijetko nastupa jer nema vremena.

 

Foto: Wikipedia / Smooth_O (talk · contribs) / CC BY

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 − 1 =