Bračni par Azijata pretučen u Beču zbog koronavirusa

0

Iako je kineski Wuhan, u kojem je izbila infekcija koronavirusa, na 8.000 kilometara udaljena od Austrije, u Beču vlada strah od Azijata. Tako je bračni par iz Tajvana, čija kćerka je urednica u državnoj radio stanici “Oe3”, napadnut tokom vožnje gradskim prevozom.

Najprije je jedan putnik počeo da vrijeđa bračni par, a zatim, kada je metro stao u stanici oborio je 80-godišnjeg državljanina Tajvana izguravši ga iz vagona, piše Mondo.

To nije izolovan slučaj, jer je i jedna Kineskinja napadnuta u bečkom supermarketu.

Uslijed ovih napada u kineskoj zajednici kruže upozorenja da treba biti posebno obazriv u javnosti. Strah od koronavirusa odražava se i na poslovanje kineskih restorana u Austriji.

“Trenutno imamo restorane koji imaju gubitke i u visini od 50 posto”, rekao je predsednik Udruženja kineskih privrednika Zu Maozu jednom bečkom dnevniku.

Kineska zajednica strahuje da bi, kada se u Austriji bude potvrdila prva infekcija koronavirusom, broj gostiju kineskih restorana mogao da opadne i za 90 posto.

Zu kaže da su vlasnici i osoblje kineskih restorana suočeni sa pitanjima da li namirnice koje prerađuju dolaze iz Kine.

On ukazuje da kineski restorani čak 90 posto namirnica kupuju u Austriji, a ostatak dolazi prije svega iz Indije, Vijetnama ili Laosa, kao i da ono malo što se iz Kine naručuje putuje 45 dana, vrijeme koje nijedan virus ne može da preživi.

 

Foto: Pixabay

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − = 5