Biser Jadrana: Među 10 najljepših ostrva svijeta i jedan hrvatski

0

Ova prekrasna ostrva širom svijeta su definicija raja. Ipak, ako ih posjećujete, ne zaboravite sunčane naočare, kremu za sunčanje i dobru knjigu. Ovdje je popis najljepših 10 ostrva na svijetu među kojima je jedan hrvatski.

1. St Barts: St Barts ispunjava sve ono kako sanjari zamišljaju tropske rajeve, što podrazumijeva svjetlucavu plavu vodu, zalaske sunca i jahte dokle pogled seže, a sve to zaštićeno utvrdom iz sedamnaestog vijeka na prekrasnom brežuljku. Ovo malo karipsko ostrvo ima dugu istoriju i raznoliku arhitekturu.

2. Bora Bora: Bora Bora je takođe prilično egzotično mjesto, a da ne spominjemo da ima obilje nisko visećeg voća, iako će posjetitelji ove magije sjeverozapadno od Tahitija biti prezaposleni samo gledajući to mjesto. Izuzetno popularna destinacija za ronjenje, Bora Bora je razvijena oko masivnog uspavanog vulkana.

3. Cape Breton: Najistočniji rub Kanade je raj za avanturiste. Ostrvo Cape Breton je najpoznatije po epskoj stazi Cabot, cesti od 298 km s neravnim pogledom na obalu koja će rastopiti srce čak i najtvrdokornijeg putnika. Ovo mjesto je toliko lijepo da se čak i kitovi svake godine zaustavljaju da ga dobro pogledaju.

4. Hvar: Hrvatskoj ne nedostaje ostrva, ali veličanstveni Hvar ostaje najpopularnije. Hvar ima sve što svako dalmatinsko ostrvo može poželjeti. Prepuno je istorijskih atrakcija i modernih sadržaja, a kratko putovanje iz Splita je samo po sebi jako lijepo.

5. Aruba: Samo 29 km sjeverno od Venezuele se nalazi Aruba, država koja je sastavni dio kraljevine Nizozemske u kojoj živi nešto više od 100.000 ljudi. Prekrasni bijeli pijesak i zadivljujući pogledi, zbog živahnih umjetničkih festivala i privlačne arhitekture, kao i zbog noćnog života i krajolika ovo mjesto pretvara u nestvarni raj.

6. Ischia: Termalni izvori Ischie pravi su Božji dar. Ozbiljan odmor ćete pronaći na ovom malom ostrvu u napuljskom zaljevu, koji je od pamtivijeka privlačio ljude kojima je potrebno dobro se odmoriti. Plaža Maronti na jugu je vrijedna posjeta, iako će spoj stare arhitekture i prirodnih ljepota Ischie zaokupiti posjetitelje.

7. Palawan: Često citirano kao najzapanjujuće ostrvo na planeti, Palawan je vjerovatno najromantičnije mjesto koje Filipini mogu ponuditi. Bioraznolikost Palawana njegovo je bogatstvo s nevjerovatnom raznolikošću živih zvijeri koje dočaravaju živopisne slike koje su jedva uvjerljive.

8. Galapagos: Kada je riječ o biološkoj raznolikosti, nema uzbudljivijih ostrva od Galapagosa. Ove vulkanske ljepotice koje se prostiru na Ekvatoru su poznate po zvijerima koje se nalaze samo ondje. Ova ostrva su dala teoriju evolucije pa bi se moglo reći da su prilično važna.

9. Zanzibar: Rodno ostrvo Freddieja Mercuryja riznica je nevjerovatnih mjesta za ronjenje i zadivljujućih plaža na dodirnoj udaljenosti jedne od druge. Nedaleko od istočne obale Afrike, Zanzibar s fascinantnim kulturnim procvatom smještenim uz rastuću restoransku scenu vam može ponuditi više avanture drugih ostrva.

10. Maldivi: Nismo sigurni jesu li Maldivi službeno svjetska prijestolnica za medeni mjesec, ali postoji nešto inherentno romantično u tome. Indijski okeanski arhipelag ga čini magnetom za novopečene zaručnike. Na Maldivima ima više toga od cerule mora i svjetlucavog pijeska. Znamenitosti i atrakcije ovdje bi vas mogle iznenaditi, a razgovarati o njima dok ljenčarite na nekim od najboljih svjetskih plaža iskustvo je u kojem možete uživati.

 

Izvor: Net.hr

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 − = 3