BiH: Jesu li za smrt covid pacijenata krivi nekvalitetni kineski respiratori?

0

Tužiteljstvo Sarajevske županije pokrenulo je istragu o tome umiru li teško oboljeli od covida-19 i zbog toga što ih se priključuje na nekvalitetne respiratore iz Kine.

Odluka je donesena nakon što je 17 anesteziologa iz Kliničkog centra u Sarajevu upozorilo na to da se pacijentima oboljelim od covida-19 s najtežom kliničkom slikom pruža neodgovarajuća njega.

Respiratori nabavljeni prošle godine pod sumnjivim okolnostima

Budući da se naglo povećao broj umrlih, posebno u Sarajevu, anesteziolozi su kao mogući razlog naveli da ih se u najtežoj fazi bolesti priključuje na nekvalitetne respiratore, nabavljene prošle godine iz Kine pod sumnjivim okolnostima.

Zbog toga se sudi predsjedniku vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugim osobama uključenim u nabavu za koju je iz proračuna izdvojeno 5.3 miliona eura.

Na stotine kineskih respiratora oznake ACM812A, prema tvrdnjama anesteziologa koji njima rukuju, praktično su beskorisni u bolnicama, jer ne omogućuju provedbu postavki ventilacije pacijenata niti su korisni pri tretiranju patološkog stanja bolesnika s dijagnozom covida-19.

“Tužit ćemo sve portale, televiziju i novinare koji su mahali tim pismom”

Nakon izvanredne sjednice vlade Sarajevske županije njezin predsjednik Edin Forto kazao je da će zbog svega biti zatražen izvanredni inspekcijski nadzor nad stanjem u sarajevskoj klinici.

“Mislim da bi uporabu tih respiratora trebalo zabraniti i nabaviti nove provjerene kvalitete i da to treba uraditi hitno”, kazao je Forto novinarima.

Direktorica centra Sebija Izetbegović najavila je da će tražiti policijsku istragu o jednom od dva pisma anesteziologa koje se pojavilo u medijima, jer tvrdi kako je u jednom od ta dva slučaja riječ o krivotvorini i lažnim tvrdnjama o stanju u bolnici, prenosi Index.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 × = 32