Biciklisti u Beču: Nova pravila u javnom saobraćaju

0

Biciklisti u Beču od moraju poštovati neka nova pravila u javnom saobraćaju. U slučaju kršenja, dužni su platiti novčane kazne. Dodatna pravila uvedena su 1. aprila.

Staro pravilo dodatno je naglašeno – da se biciklom ne smije voziti po pješačkom prelazu osim ako neposredno uz pješački prelaz nije obilježena i staza za bicikliste.  Ako nema posebne staze, onda biciklista mora da siđe sa bicikla i gurajući bicikl pored sebe, pređe ulicu na pješačkom prelazu. Za vožnju u pješačkoj zoni biciklista može platiti kaznu najmanje 30 eura (mandatna kazna) ili najviše 70 eura (krivična prijava).

Do sada su vozači automobila imali prednost pri skretanju udesno u odnosu na bicikliste koji su vozili pravo na toj raskrsnici. Od sada biciklisti imaju prednost, a vozači automobila moraju da sačekaju da biciklista prođe, pa tek onda da skrenu desno.

Najčešći prekršaj biciklista u Beču je prelaženje ulice kad je upaljeno crveno svjetlo. Takvih prekršaja je prošle godine zabilježeno čak 950. Zato će se sad pojačati kontrole, a kazne za ovaj prekršaj su najmanje 70 eura (mandatna kazna) ili najviše 726 eura (krivična prijava).

Ako biciklisti nedostaje nešto od opreme na biciklu, može platiti kaznu od 20 eura. Za vožnju u suprotnom smjeru od dozvoljenog kazna će iznositi 50 eura, odnosno u slučaju krivične prijave, zavisno od slučaja, između 70 i 726 eura.

Za ignorisanje znaka „stop“ slijedi kazna od 50 eura, odnosno 70 do 726 eura. Telefoniranje bez korištenja „handy free“ uređaja tokom vožnje kažnjava se sa 50 eura (mandatna) ili 72 eura (krivična prijava).

Zabranjena je i vožnja bez držanja upravljača barem jednom rukom. U protivnom prijeti kazna od 30 eura (mandatna) ili 72 eura (krivična prijava). Najveće kazne su za vožnju u alkoholisanom stanju: u tom slučaju možete platiti kaznu između 800 i 5.900 eura, zavisno od promila alkohola u krvi.

 

Foto: Shutterstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 × 3 =