Beograđani napravili najveći Muzej čokolade u Beču

0

Chocolate Museum Vienna“ je nova i najveća atrakcija čokolade u Beču i u regionu koja na 2.000 metara kvadratnih predstavlja interaktivni kakao i čokoladni svijet.

Cilj muzeja, koji se nalazi na Prateru, je da se predstavi uska povezanost između istorije grada Beča i vjekovnog razvoja čokolade. Aktuelna postavka eksponata u prvom dijelu muzeja govori sve o istoriji Maja, Asteka i drugih naroda koji su imali veliku ulogu u razvoju kakaa. U bogatoj postavci se može vidjeti i kako je kakao zrno došlo u Evropu i ko je bio zadužen za njegov dalji razvoj odnosno kakvu je ulogu imala Habzburška monarhija u čokoladnom svijetu.

U sljedećoj prostoriji muzeja nalazi se velika tropska džungla koja odaje utisak prave plantaže na kojoj farmeri uzgajaju kakao. Specijalnom izgledu muzeja doprinose i mnogobrojne čokoladne figure iz oblasti kulture i istorije. Pojedine umjetničke skulpture teške su i 350 kg.

Zanimljivo je da je ovo jedini muzej u Austriji sa potpuno novom digitalnom i personalizovanom tehnologijom.

Svi posjetioci na ulazu u muzej dobijaju narukvice preko kojih mogu da se registruju. Igranjem i korištenjem instalacija posjetioci na zabavan i edukativan način saznaju sve o kakau i čokoladi, te skupljaju poene preko kojih dobijaju određeni poklon i još mnogo interesantnih zanimljivosti, piše B92.

Zanimljivije je da su osnivači Muzeja brat i sestra, Bojan i Jovana Misaljević iz Beograda. Za samo šest mjeseci rada Muzej je već postao partner sa nekim od najvećih internacionalnih kompanija poput Bookinga, Airbnb-ja, Merkura, Interkontinental Vienna, WienerLinien, Museum of Illusion…

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 × = 72