Bečlije bogatije nego što se mislilo

0

Građani Beča su zahvaljujući društvenoj imovini bogatiji nego što se mislilo, pokazuju rezultati nove studije Ekonomskog univerziteta u Beču.

U društvenu imovinu ubraja se socijalna stanogradnja od koje veliki dio stanovništva profitira. Fenomen koji je zastupljen u čitavom svijetu je da je privatna imovina unutar stanovništva nejednako raspoređena i to više nego primanja.

Nekolicina njih posjeduje jako mnogo, dok većina ljudi raspolaže beznačajnom imovinom. Otkad je objavljen izvještaj o bogatstvu Bečlija iz 2012. godine poznato je da je prosječna privatna imovina bečkih domaćinstava niža i više nejednako raspoređena nego kod domaćinstava u ostalim dijelovima Austrije. To potvrđuje i nova studija.

Posebno pregledno se može predstaviti raspodjela privatne imovine u Beču kroz podjelu površine unutar pravougaonika (tree map metoda). Domaćinstva se dijele prema visini neto imovine (po odbitku dugovanja) u deset grupa iste veličine i tako se prikaže udio određene grupe u ukupnoj svojini.

To je pokazalo da donjih 50 odsto domaćinstava zajedno, sa oko dva odsto, raspolažu neznatnom privatnom imovinom, dok najbogatijih 10 odsto, sa oko dvije trećine drže najveći dio ukupnog bogatstva.

Ukoliko se posmatranje proširi na 30 odsto najbogatijih domaćinstava, onda ova grupa raspolaže sa oko 92 odsto i time skoro čitavim privatnim bogatstvom.

Žene profitiraju posebno od društvene imovine

Ukoliko se posmatra razlika između polova može se reći da u Beču u prosjeku domaćinstva sa jednom muškom osobom imaju oko osam odsto veću privatnu imovinu nego domaćinstva sa jednim ženskim članom.

U ostalim dijelovima Austrije taj tzv. Gender-Wealth-Gap je sa četiri odsto znatno niži. Ukoliko se domaćinstvima doda društvena imovina iz oblasti socijalnog stanovanja, onda se ta razlika smanjuje, u Beču na tri odsto i u čitavoj Austriji takođe na tri odsto. Domaćinstva sa jednim članom ženskog pola posebno profitiraju od društvene svojine.

 

 

Izvor: Dijaspora.tv

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 9 = 54