Bečki plesni centar – repertoar za 2020. godinu

0

Predstavljamo niz ambicioznih plesnih radova iz repertoara Centra za savremeni ples i performans koje možete pogledati u Beču u 2020. godini:

Italijanski koreograf Alessandro Sciarroni, koji je na Plesnom bijenalu u Veneciji ove godine nagrađen Zlatnim lavom, u svom komadu „Augusto“ isključivo se bavi smijehom. Njegova izvedba je osmišljena kao istraživanje odnosa između glasa, tijela i pokreta na sceni. Bilo da hodaju, trče, plešu, izražavaju sreću, euforiju, strah ili bol, devet plesača na sceni ima samo jednu opciju – smijeh. Nastup možete pogledati 17. i 18. januara 2020. godine.

Deborah Hay iz Sjedinjenih Država važi za jednu od najuticajnijih figura postmodernog plesa. U okviru samo jednog nastupa izvodi dirljivu solo tačku „My choreographed body… revisited“ i grupni komad „Animals on the Beach“ kojim se pruža uvid u njeno stvaralaštvo nastalo u posljednjih 50 godina. Hay je jedna od osnivača eksperimentalnog pozorišta „Judson Dance Theater“ i putovala je po svijetu sa plesnom kompanijom „Merce Cunningham“. Njena kreativna energija, metode i praksa i danas inspirišu generacije plesača širom svijeta. Njene nastupe možete pogledati 28. i 29. februara 2020. godine.

Alžirsko-francuska plesačica Cie Nacera Belaza predstaviće zavodljivu koreografiju koja u sebi objedinjuje elemente sufizma, breakdancea i modernističke preciznosti. U kombinaciji tradicionalnih formi i savremenog plesa ona se opire svakom pokušaju klasifikacije. Njen najnoviji rad „Le Cercle“ evocira osjećaj slobode. Plesači stoje kao siluete na rubu svjetlosnog kruga i postavljaju političko pitanje: „Šta znači biti vidljiv?“ Nastup možete pogledati 20. i 21. marta 2020. godine.

Sredinom aprila na repertoar se vraća izvedba „TANZ“ koreografkinje i plesačice Florentine Holzinger koja se bavi tijelom kao spektaklom i njegovim disciplinovanjem. Florentina Holzinger važi za najkontroverzniju i najprovokantniju koreografkinju mlađe generacije. „TANZ“ je svojim elementima performansa i teatra uz kombinaciju baleta, komedije i pornografije ostavio snažan utisak na publiku pa je u oktobru u Beču ovaj nastup pet večeri za redom rasprodat. Nastup možete pogledati od 16. – 18. aprila 2020. godine.

Švajcarska umjetnica Alexandra Bachzetsis dovodi u pitanje duet kao koreografski arhetip. Krajem aprila izvešće tačku „Chasing a Ghost“ u kojoj se istorija umjetnosti, moda, muzika, film i pop kultura projektuju na tijelo putem zvuka, prostora i slike.  Nastup možete pogledati 24. i 25. aprila 2020. godine.

 

 

Izvor: Eurocomm-PR

Foto: Alize Brazzit

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 5 = 3