Bečki naučnici razvili novi, povoljniji test na koronavirus

0
Prema navodima, Instituta za molekularnu biotehnologiju (IMBA) Akademije nauka (ÖAW) i Instituta za molekularnu patologiju (IMP) novi test je pogodan za široku primjenu, posebno u ekonomski ugroženijim zemljama.

Budući da je genetski materijal SARS-CoV-2 u obliku RNA, on se trenutno u prvom koraku za PCR-testiranja pretvara u DNK koji se potom množi. Međutim, dvostruke žice DNA se nakon toga rastapaju zbog čega se uzorak zagrijava na 95 stepeni Celzijusa.

“Ova ciklična reakcija zahtijeva relativno skupe i sofisticirane uređaje i specijalističko osoblje, što je veliki izazov u udaljenim predjelima ili sa malim resursima”, smatra istraživač Julius Brennecke iz IMBA-e.

Zajedno sa Andrea Pauli iz IMP-a i drugim kolegama, Julius Brennecke je unaprijedio 20 godina staru metodu, poznatu kao „Loop-mediated isothermal amplification“ (RT-LAMP). Prednost novog postupka je što se DNK ne množi ciklično, već pri konstantnoj temperaturi, u ovom slučaju 63 stepena Celzijusa. Dvostruki lanac DNK se rastapa putem enzima, te je novim testom otkrivanje virusa vidljivo golim okom u roku od 30 minuta.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 + 3 =