Bečki javni prijevoz u 2021. prešao 78 miliona kilometara, švercalo se samo 2,7 posto putnika

0

Bečka vozila javnog prijevoza – metro, autobusi i tramvaji su tokom prošle godine prešli ukupno 78 miliona kilometara. Nadležni tvrde da to odgovara udaljenosti od Zemlje do Marsa. Švercalo se samo 2,7 posto kontrolisanih putnika.

Kako su saopštili iz Grada Beča, time je ostvarena ušteda više od pola miliona tona ugljendioksida. Iako se, prema njihovim procjenama, broj putnika još uvijek nije približio visokom nivou prije pandemije koronavirusa, 2021. nije bila pauza za bečku flotu od skoro 1.000 sredstava javnog prijevoza.

“U proteklih 12 mjeseci javni prevoz u Beču uspješno je prešao skoro 78 miliona kilometara. Da su se putnici odlučili za korištenje automobila umjesto autobusa, tramvaja i podzemne željeznice, proizveli bi 550.000 tona ugljen dioksida. Ipak, rekord je postavljen 2019. kada je broj pređenih kilometara iznosio 78,1 milion. Sredstva javnog prijevoza dnevno su prelazila približno 214.000 kilometara, što odgovara više od pet krugova oko Zemlje”, obrazložila je gradska vlast.

Najdužu rutu 2021. Bečlije su prešle, kako je navedeno, u autobusima, gotovo 39,5 miliona kilometara. Nakon njih dolaze tramvaji s 23,3 miliona kilometara te podzemne željeznice s 15,2 miliona kilometara.

“Bilans pokazuje šta dobro razvijena mreža javnog prijevoza, poput ove koju imamo u Beču, može učiniti u smislu aktivne zaštite klime. Veliko hvala svim putnicima koji su ostavili automobile i putovali podzemnom željeznicom, tramvajem i autobusom”, izjavio je član bečke vlade, zadužen za javni prijevoz Peter Hanke, koji je oduševljen ovogodišnjim rezultatima.

Putnici preduzeća javnog prijevoza Wiener Linien se smatraju i jednim od najpoštenijih u Evropi. Protekle godine od tri miliona kontrolisanih osoba samo 2,7 posto se švercalo, što je vjerovatno najniži postotak u Evropi. U Berlinu taj postotak iznosi tri posto putnika, u Hamburgu i Frankfurtu pet posto, dok je u Parizu zabilježeno deset posto, saopštili su iz Grada Beča.

 

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 + = 10