Bečke festivalske nedjelje 2019: 45 produkcija iz 19 zemalja

0

Jedan od najstarijih evropskih festivala kulture, „Bečke festivalske nedjelje“, otvara se 10. maja 2019. godine, a na programu će se naći 45 produkcija iz 19 zemalja.

Svečano otvaranje festivala na Trgu ispred Gradske vijećnice u Beču prenosiće se uživo širom svijeta. Posjetioci će moći da vide različita izvođenja i predstave, kao i plesne i muzičke nastupe na 27 različitih lokacija.

Na samom početku festivala biće izvedena jedinstvena petočasovna predstava „Dijamant“ argentinskog reditelja Mariana Pensottija. Ovaj komad prikazuje sunovrat fiktivnog, istoimenog argentinskog grada u kome se mala, dobrostojeća zajednica njemačkih migranata suočava sa naglim gubitkom sigurnosti i blagostanja. Na jedanaest lokacija izgrađenih kao filmski set gledaoci će moći da vire kroz vrata i prozore na scenu i tako posmatraju doživljaje glavnih likova.

Među ostalim spektaklima na predstojećem događaju biće gostovanje filmske zvijezde Isabelle Huppert čiji će film „Mary Said What She Said“ nakon svjetske premijere u Parizu biti ekskluzivno prikazan u Beču. U priči o izdaji, ljubavi i moći harizmatična francuska glumica Huppert tumači lik Marie Stuart, kraljice Škota i Francuza.

Na Bečkim festivalskim nedjeljama ove godine učestvuje ukupno 430 umjetnika. Između ostalog biće izvedena predstava „Skarletno slovo“ umjetnice Angélice Liddell, pozorišna adaptacija Kafkinog „Procesa“ poljskog reditelja Krystiana Lupae kao i „3 epizode u životu“ švedskog umjetnika Markusa Öhrna koji istražuje slučajeve zlostavljanja na radnom mjestu tematski se oslanjajući na međunarodni pokret #MeToo.

Festival traje pet nedjelja, od 10. maja do 15. juna 2019. godine. Više informacija možete naći na internet stranici: www.festwochen.at.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Laurent Philippe

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − 3 =