„Bečka škola“ za vlasnike pasa

0

Počev od jula 2019. godine, svi novi vlasnici pasa u Austriji moraju da prođu stručnu obuku kako bi stekli osnovna znanja o čuvanju i njezi svojih četvoronožnih prijatelja. U Beču je do sada ovu obuku prošlo hiljadu građana.

Nakon što je u julu 2019. godine u Austriji izglasan novi Zakon o držanju životinja, svi vlasnici pasa dužni su da prođu odgovarajuću obuku koju obavljaju ovlašteni stručnjaci za pse. Kurs košta ukupno 40 eura i traje najmanje 4 sata. Na njemu polaznici mogu da steknu osnovna znanja o dresuri, njezi i zdravlju pasa. Na obuci je moguće informisati se o zakonskim regulativama i propisima držanja pasa. One vlasnike koji su u prethodne dvije godine već nabavili psa zakon ne obavezuje da završe ovaj kurs. Međutim, novi vlasnici pasa mogu da dobiju dozvolu za držanje psa i registruju svog ljubimca tek nakon što završe ovu obuku.

Iako je dio polaznika smatrao da im kurs za držanje pasa uopšte nije potreban, ipak su pohvalili nastavu, izjavila je bečka pravobraniteljka za prava životinja, Eva Persy. Bilo je polaznika koji su odustali od obuke kada su uvidjeli koliko obaveza podrazumijeva držanje psa. Cilj obuke jeste da građani osvijeste kolika ih odgovornost očekuje prije nego što se upuste u pustolovinu posjedovanja kućnog ljubimca.

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Eurocomm-PR/Regina Hügli

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 + = 15