Bečka „Secesija“ – galerija kojom upravljaju umjetnici

0

Bečka „Secesija“ je izložbeni prostor za savremenu umjetnost, jedinstven u istoriji modernizma. Zgradu je 1898. godine podigao austrijski arhitekta Joseph Maria Olbrich. Godinu dana ranije 1897. austrijski slikar Gustav Klimt zajedno sa ostalim umjetnicima napušta konzervativno udruženje umjetnika i pod imenom „Secesija“ osniva novo udruženje umjetnosti.

U vrijeme izgradnje istoimene zgrade među stanovništvom je bilo dosta negodovanja. Prvobitno mjesto gradnje na uglu ulica Ringstraße i Wollzeile moralo je zbog velikih protesta da bude odbačeno. Podignuta u jugendstilu sa kupolom od lišća „Secesija“ i danas spada u najimpozantnije građevine u Beču, a nalazi se u blizini najposjećenije bečke pijace Naschmarkt.

U samoj zgradi nalazi se 34 metra dugačka slika Gustava KlimtaBeethovenov friz“. Ta virtuozna interpretacija Beethovenove 9. simfonije naslikana je 1902. godine za jednu izložbu. Na gornjim spratovima „Secesije“ na 1.000 kvadratnih metara površine godišnje se prikazuje oko 20 izložbi savremenih umjetnika.

„Secesija“ je jedina galerija u Austriji koju nezavisno vode i kojom upravljaju umjetnici.

Zlatna kupola se trenutno renovira i od aprila 2018. godine će ponovo moći da se vidi na krovu zgrade.

Iznad ulaza u „Secesiju“ postavljen je moto Udruženja umjetnika: „Svakom vremenu njegova umjetnost, umjetnosti njena sloboda“.

Foto1 (1)

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Wolfgang Thaler, WienTourismus/Christian Stemper

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 × = 48