Beč uzgaja organske smokve, čili i mangulice

0

Skoro polovinu grada Beča čine zelene površine čije se plodno tlo koristi i za poljoprivredu te donosi različite prednosti koje nisu karakteristične za višemilionski grad. Čak 630 gazdinstava kultiviše jednu šestinu ukupne gradske površine.

Održiva poljoprivreda je više od osamsto godina sastavni dio života manastira  Schottenstift. Danas se u ovom manastiru, koji se nalazi u srcu Beča, u tradicionalnom stilu proizvodi dvanaest sorti jabuka, jedanaest sorti trešanja, dvije vrste šljiva i višanja.

Farma čilija porodice Kölbl potiče još iz prve polovine 19. vijeka, a danas se na njoj sadi čak petnaest različitih vrsta čilija. Svjež čili kao i bakini s ljubavlju spremljeni sosevi, marmelade ili so mogu se pronaći u direktnoj prodaji, farminim prodavnicama i u različitim restoranima.

Na farmi Prentl se već šest generacija proizvodi organska hrana: soja, šećerna trska, kao i različite vrste žitarica. Krompir i bundeva proizvode se na jesen, a to je jedina farma u Beču na kojoj se proizvodi i ulje od sjemena bundeve.

Prva stabla smokve u Beču posađena su u ljeto 2006. godine, a danas na plantaži smokve godišnje zri pedeset različitih sorti ovog ploda od kojih se prave najrazličitiji proizvodi. U vinogradima u Beču osim vinove loze gaje se i mangulice koje se tamo slobodno šetaju po blatu.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: MA 49 / Lammerhuber

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 × 8 =