Beč u borbi protiv raka

0

Iako su nedavna otkrića u borbi protiv raka razlozi za optimizam, i dalje postoji zabrinutost zbog visokih troškova novih terapija za ovu bolest koja posljednjih godina uzima maha. Zbog toga će Evropski onkološki kongres za rak 2015 okupiti oko 20.000 vodećih evropskih stručnjaka za borbu protiv raka u glavnom gradu Austrije.

Datum Evropskog kongresa poklapa se sa datumom godišnje „Trka za istraživanje raka“, koja se održava u septembru. Christoph Zielinski, direktor Sveobuhvatnog centra za rak na Medicinskom fakultetu i Bečke opšte bolnice, smatra da je održavanje Europskog onkološkog kongresa (ECC) 2015 u Beču priznanje za austrijske istraživačke aktivnosti u području onkologije.

Optimalno liječenje za svakoga

Glavni prioritet na kongresu će biti činjenica da uspjeh nedavne terapije raka neizbježno ide ruku pod ruku s povećanjem troškova za lijekove.

Evropsko društvo za medicinsku onkologiju (ESMO) razvilo je prognostički model koji omogućava procjenu kliničke vrijednosti lijekova za rak. U ovaj projekt je bio uključen i bečki stručnjak Christoph Zielinski, zajedno s kolegama iz Izraela, Engleske, Grčke, Italije, Holandije i Belgije.

Svrha modela je da se u zemljama u kojima se optimalan lijek za rak ne može davati zbog troškova, stvori svijest o ovoj okolnosti. Sonja Wehsely, bečki izvršni gradski vijećnik za javno zdravstvo, objašnjava: „Bolesni ljudi bi trebali biti sigurni da će moći da dobiju najbolji medicinski tretman, i to ne samo u Beču. Zbog toga je cijela Europa pozvana da učini određene terapije dostupnim u svi javni zdravstveni sistem u cijeloj Europskoj uniji.“

Trka za istraživanje raka

„Donacije prikupljene prilikom ‘Trke za istraživanje raka’ pomoć su za nove i obećavajuće istraživačke projekte“, objašnjava Markus Mueller, prorektor za istraživanje i rektor Medicinskog fakulteta u Beču. Prošle godine, u ovoj trci je prikupljeno preko 100.000 eura.

Svako ko želi učestvovati u trci može to učiniti na jednostavan način: uz donaciju od 20 eura u staroj Opštoj bolnici dobija startni broj. Trka traje između 10 i 14h, a učesnici trče ukupno 1.605 metara. Svaki krug se broji, a možete započeti trku i napraviti pauzu kada god želite.

U trkama često učestvuju i korporativni timovi, čiji poslodavci doniraju dodatnih 10 eura za svaki završeni krug. Pod motom „idi korak dalje“, ova trka ima za cilj da promijeni svijest društva o raku.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 − 2 =