Beč traži da Austrija uvede besplatno testiranje za sve koji se vraćaju s odmora

0

Peter Hacker vijećnik grada i pokrajine Beč nadležan za socijalna i zdravstvena pitanja i sport traži da austrijska Vlada, po uzoru na Njemačku uvede besplatno testiranje za povratnike iz rizičnih područja i zemalja s velikim brojem zaraženih koronavirusom. I to već na granici, pri ulasku u Austriju.

Hacker smatra da su testovi koji donose putnici iz različitih zemalja „nepouzdani“.

On je pojasnio da vojnici koji na graničnim prelazima pomažu zdravstvenim radnicima i policiji ne mogu provjeriti da li su testovi iz Ukrajine, Turske, Srbije ili Slovenije ispravni, prije svega zbog kratkog vremena koje im stoji na raspolaganju.

Napomenuo je kako bi se besplatnim testiranjem izbjeglo da povratnici s odmora pri povratku u Austriju daju lažne podatke u kojoj su zemlji bili na odmoru, prenosi večernji.hr.

Hacher je takođe predložio da osobama s pozitivnim testovima treba omogućiti da budu na bolovanju nakon odmora, o čemu se ovih dana u Austriji vode rasprave. Za Hacherov prijedlog o uvođenju besplatnog testiranja pri ulasku u Austriju je i poglavar austrijske pokrajine Koruške Peter Kaiser.

Protiv tog prijedloga je austrijski savezni ministar za zdravlje Rudolf Anschober, uz obrazloženje kako „troškovi besplatnog testiranja povratnika nisu za sada planirani“. Anschober je istakao kako Austrija testira „kao nikada do sada“ te da je već testirano više od 880.000 osoba, i to ne samo onih sa covid-19 simptomima, nego i onih bez simptoma zaraze.

 

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 + = 6