Beč: Tradicija božićnih vašara

0

Od sredine novembra sve do katoličkog Božića najljepši bečki trgovi pretvaraju se u magične božićne vašare. Predbožićno raspoloženje upotpuniće mirisi božićnih peciva i vruć punč.

Na božićnom vašaru na trgu ispred gradske kuće (16.11.-26-12.2018. – www.wienerweihnachtstraum.at) posjetioce će na ulazu dočekati visoka kapija u obliku luka sa svijećama. Tradicionalni bazar sa svojih 150 prodajnih štandova nudiće božićne poklone, ukrase za jelku, ručno izrađene umjetnine, kulinarske specijalitete, slatkiše i pića za zagrijavanje. Drveće u parku gradske kuće i duž ulice Ringstrasse sijaće u prazničnom duhu. Posjetioci će takođe moći da klizaju na ledenoj površini od preko 3000 kvadratnih metara. Dječiji svijet nudi ringišpil, vozić i prelijepe svjetlosne instalacije koje će u parku predstavljati različite božićne priče.

Nedaleko odatle nalazi se i božićno selo na Trgu Marije Terezije (21.11.-26.12.2018. – www.weihnachtsdorf.at), smještenom između Muzeja istorije umjetnosti i Prirodnjačkog muzeja. Ovdje se u vrijeme adventa nalazi 70 štandova sa umjetničkim ručnim radovima i originalnim poklonima. Gospel horovi i muzičke grupe upotpuniće predbožićno raspoloženje. Tačno 27. decembra novogodišnje selo zamijeniće božićno.

Božićno selo na prostoru ispred Univerziteta u Beču (17.11.-23.12.2018 – www.weihnachtsdorf.at) takođe je jedno od omiljenih mjesta za sastajanje u ovo doba godine, a prevashodno za studente. Božićno selo ispred opšte bolnice AKH sa klizalištem za djecu i nostalgičnim ringišpilom je veoma popularno za porodice. Osim toga, na raspolaganju su još dva dodatna klizališta.

Starobečki božićni bazar na trgu Freyung u centru grada vijeran je tradiciji. Još 1772. godine se na ovoj lokaciji nalazio božićni vašar, a danas se tamo mogu kupiti rukotvorine, staklene dekoracije, tradicionalne kolijevke i keramika. Od 16h se na bazaru pušta i muzika u duhu adventa.

Nedaleko odatle se na bazaru „Am Hof“(16.11-23.12.2018. – www.weihnachtsmarkt-hof.at)  mogu pronaći vrijedne ručno izrađene umjetnine. I na ovom vašaru posjetioci će moći da uživaju uz božićnu muziku i horske nastupe.

Božićni i kulturni bazar ispred dvorca Schonbrunn (24.11-26.12.2018. – www.weihnachtsmarkt.co.at)  nudi romantiku pred imperijalnom kulisom i nakon Božića se pretvara u novogodišnji vašar. Ovdje su takođe u ponudi tradicionalne rukotvorine, ručno izrađene božićne dekoracije, božićni koncerti, kao i obiman dječiji program, uključujući i božićne radionice.

Barokna kulisa božićnog sela kod dvorca Belvedere (23.11.-26.12.2018. – www.weihnachtsdorf.at) i jedinstveni park ovog dvorca na posjetioce ostavljaju poseban utisak.

Art Advent na trgu Karlsplatz (23.11.-23.12.2018. – www.artadvent.at ) osim bogatog programa za djecu nudi i prodaju rukotvorina, umjetničke predstave, izložbe kao i muzičke nastupe uživo. Gastronomska ponuda je u potpunosti bio-certifikovana.

Božićni vašar na Spittelbergu (15.11.-23.12.2018. – www.spittelberg.at)  lociran u idiličnim uličicama, takođe sadrži ponudu velikog broja štandova sa rukotvorinama, ali i sa kulinarskim specijalitetima.

Zabavu pod motom „Prater rocks“ posjetioci će moći da nađu na božićnom vašaru na trgu Riesenradplatz u okviru zabavnog parka Prater (17.11-6.1.2019. – www.wintermarkt.at/wintermarkt). Do 7. januara ovdje će u ponudi biti vožnje za djecu, muzički nastupi soul i pop gospela, kao i zabavni program.

K.u.k. božićni vašar na trgu Michaelerplatz ispred Hofburga (16.11-1.1.2019. – www.kuk-weihnachtsmarkt.at) predstavlja u svojim bijelim kolibicama prije svega proizvode austrijskih proizvođača, slatkiše, ručno izrađene kolijevke i još mnogo toga.

Molitva i tradicija biće u prvom planu božićnog vašara na trgu Stephansplatz u centru grada (16.11.-26.12.2018. – www.weihnachtsdorf.at), koji će imati ukupno 40 štandova ispred katedrale, sa vrijednim austrijskim proizvodima u ponudi.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Stadtwienmarketing

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 − 7 =