Beč slavi 100 godina stanogradnje

0

Grad Beč uveliko se priprema za proslavu jubileja 100. godišnjice od početka gradske i socijalne stanogradnje. U proljeće 1919. godine počeli su građevinski radovi na izgradnji kompleksa „Metzleinstaler Hof“ koji se smatra prvom tipičnom opštinskom stanogradnjom u poslijeratnom Beču.

Od tada se stanogradnja u Beču konstantno razvijala i to uz naglašeni socijalni karakter koji je mnogim generacijama Bečlija omogućio priuštivo stanovanje. Danas se bečki model gradske i socijalne stanogradnje smatra jedinstvenim i jednim od najuspješnijih koncepata stambenog zbrinjavanja u svijetu. Prema riječima Kathrin Gaal, članice gradske vlade Beča zadužene za stanovanje, danas skoro pola miliona stanovnika Beča živi u opštinskim stanovima.

Godina jubileja nazvana „100 godina gradske stanogradnje“ biće obilježena brojnim manifestacijama. Zvanični početak proslave biće 9. maja upravo u kompleksu „Metzleinstaler Hof“. Osim toga planiran je i koncert Bečkog simfonijskog orkestra pod otvorenim nebom u jednom od gradskih stambenih kompleksa. Zainteresovani će biti u mogućnosti i da učestvuju u stručnim vođenjima kroz istorijat bečke stanogradnje, a takođe će se organizovati i autobuska razgledanja najznačajnijih opštinskih stambenih kompleksa.

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Bruno Kreisky Archiv

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 × 5 =