Beč pravi plantaže eukaliptusa za svoje koale

0

Kada je reč o ishrani, koale u zoološkom vrtu Schonbrunn imaju poseban tretman – hrane se isključivo eukaliptusom, čija je proizvodnja veoma skupa. Trenutno se eukaliptus dvaput nedjeljno uvozi iz Engleske, iako je u Beču već otpočelo njegovo sađenje u velikom stilu – u iznajmljenom stakleniku je na 600m² posađeno deset različitih sorti eukaliptusa.

S obzirom na to da je gajenje eukaliptusa nauka za sebe, dok bečki eukaliptus ne postane nešto više od užine za koale u Schonbrunnu, pokrenuta je dobrotvorna akcija te zainteresovani mogu da za 15 eura „usvoje“ koalu i na taj način joj doniraju doručak.

Eukaliptus je, inače, i razlog za pospanost po kojoj su koale poznate. Ova biljka ima veoma nisku nutritivnu vrijednost pa životinje radi uštede energije spavaju i do dvadeset sati dnevno. Koale su ugrožena vrsta, a po prirodi samci te se u zoološkim vrtovima spajaju samo u vrijeme parenja. Stoga šestogodišnji mužjak Viri Viri, nakon što je ženka Mirra Li uginula, očekuje svoju novu partnerku.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Daniel Zupanc

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 3 = 10