Beč: Popraviću u kafiću

0

U Beču trenutno postoje četiri kafića za popravke aparata u kojima na licu mjesta možete popraviti toster, kasetofon ili ventilator. Pored kafe, zaposleni su tu da vam ponude znanje da bi vam bilo koji električni uređaj bio kao nov.

Kada se radi o smeću, električni i elektronski otpad spada u kategoriju sa najbržim rastom. Od sedamdesetih godina prošlog vijeka elektrootpad se učetverostručio, a samo u Beču svake godine nastane oko 114 hiljada tona ovog otpada.

Danas oko 80 posto malih uređaja i aparata završi u smeću, a samo 20 posto se odloži na ispravan način. Najčešći razlog bacanja stvari je kupovina novih proizvoda koja je nerijetko povoljnija i jednostavnija od popravke. Uprkos tome, neki smatraju da mnogi aparati mogu da se poprave pa je u Beču još 2013. godine otvoreno nekoliko kafića za popravke uređaja.

Vlasnik jednog od kafića, Eisenriegler kaže: „U prosjeku kod nas dolazi 25 posto ljudi sa pokvarenim uređajem koji ne umiju da poprave. Mi im ponudimo kafu, alat i znanje. Time je već pola posla završeno. Uspješnost popravki je oko 80 posto. Najčešće mogu da se poprave mali aparati tako što im zamijenite samo neki dio koji košta između 50 centi do jednog eura.“

Stvaranje smeća može da se izbjegne na više načina. U okviru kampanje „Reduce –Re-Use – Repair“ („smanji – recikliraj – popravi“) u Beču je počela i serija predavanja o popravkama, zamjenama i projektima „Uradi sam“. Bečka pijaca rijetkih i očuvanih predmeta „Tandler 48“ do 17. jula 2019. godine nudi seriju predavanja o šivenju i prepravkama, a stručno osoblje na licu mjesta pomaže kod oštrenja noževa ili popravki bicikla.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: MA48-Repaircafe

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − = 3