Beč: Penzije muškaraca i žena od ove godine „izjednačene“

0

Ženski odbor Saveza austrijskih gradova iznio je najnoviju statistiku koja je pokazala da žene u Austriji dobijaju 43 posto manju penziju nego muškarci. Dan jednakosti penzije („Equal Pension Day“) je dan na koji muškarci u tekućoj godini zarade onoliko penzije koliko će žene dobiti za cijelu godinu. Penzije muškaraca i žena u Austriji ove godine su se „izjednačile“ 28. jula 2018. godine.

Ovom statistikom, koja se od 2015. godine vodi u Beču, pokušava da se skrene pažnja na temu jednakosti penzija između muškaraca i žena. Poboljšanje postoji i najviše je primjetno u Beču, gdje se razlika između penzije muškaraca i žena smanjila za šest dana u roku od četiri godine. Međutim, neke austrijske pokrajine kao što je Vorarlberg već početkom jula dostignu iznos ženskih penzija za cijelu godinu.

Iako možda razlika u danima ne iznosi mnogo, nekada veliku ulogu igra čak i razlika u satima, jer svaki sat predstavlja pomak. Ako se nastavi ovim ritmom, trajaće veoma dugo dok se penzije između muškaraca i žena izjednače. Ženski odbor Saveza austrijskih gradova iz tog razloga skreće pažnju na skraćeno radno vrijeme koje ženama oduzimaju pravo na životni standard i nezavisnost u starosti. Jedan od zahtjeva za restrukturiranje tržišta rada glasi 30 sati rada nedjeljno za sve, čime bi se bolje raspodijelili plaćeni i neplaćeni rad, budući da žene više ulažu u održavanje domaćinstva.

Time se dolazi do razlike u platama između muškaraca i žena: žene za istu poziciju i djelatnost kao muškarci zarađuju 22,2 posto manje, što je mnogo niže od prosjeka Evropske unije koji iznosi 16,7 posto. Razlog leži u tržištu rada koje je nerijetko podijeljeno na ženska i muška zanimanja. Pored toga žene često rade u tzv. ženskim branšama koje su često slabije plaćene od onih u kojima rade muškarci.

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Petra Spiola

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 − = 2