Beč obilježava Međunarodni dan protiv genitalnog sakaćenja žena

0

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv genitalnog sakaćenja žena koji se obilježava 6. februara Beč je pokrenuo edukativni e-program kako bi se spriječilo nasilje nad djevojčicama i ženama.

Kako bi se podigla svijest građana i spriječila ova ilegalna praksa Beč je povodom Međunarodnog dana borbe protiv ženskog genitalnog sakaćenja pokrenuo elektronski program učenja „Click and learn“. Program nudi pojašnjenja o rasprostranjenosti, oblicima i uzrocima genitalnog sakaćenja kao i njegovom uticaju na zdravlje žena.

Ciljna grupa programa su pedagozi koji rade sa djevojčicama uzrasta do 15 godina: u jaslama, vrtiću i školama. Pored stručne literature o ovoj temi, u programu je detaljno objašnjeno koji su prvi signali da genitalno sakaćenje već postoji, kako razgovarati o ovoj osjetljivoj temi ukoliko se javi sumnja da je neko dijete ugroženo te kako prijaviti slučajeve sakaćenja.

Podučavanje stručnjaka u obrazovanju ima za cilj da se o genitalnom sakaćenju edukuju i mladi. „Kada je ova tema u pitanju nisam liberalan, nego veoma pristrasan“, izjavio je član gradskog veća za zdravstvo Peter Hacker. „Moramo da investiramo u prevenciju, jer je ona ključ u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“, dodao je Hacker. Bečki zdravstveni fond je finansirao ovaj program u saradnji sa Savjetom protiv ženskog genitalnog sakaćenja i Programom za zdravlje žena.

Genitalna sakaćenja žena podrazumijevaju svaku intervenciju uključujući i odstranjivanje ili povređivanje spoljašnjih genitalnih organa žena koji se sprovode iz kulturnih ili vjerskih razloga. Mnoge djevojčice i mlade žene širom svijeta izložene su riziku od genitalnog sakaćenja ili su ga već doživjele. Tjelesne i psihičke posljedice genitalnog sakaćenja su teške i dugotrajne, a mogu da budu i smrtonosne.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 2012. godine prvu rezoluciju kojom se osuđuje genitalno sakaćenje žena, praksa veoma rasprostranjena u Aziji i na sjeveroistoku Afrike koja pogađa oko 140 miliona žena. Rezolucija ima za jedan od ciljeva da se ovaj običaj u potpunosti iskorijeni do 2030. godine. Grad Beč se već 20 godina bavi ovom temom. Austrija je 2013. godine ratifikovala Istanbulsku konvenciju i obavezala se da će sprovesti mjere kako bi se prestalo sa ovom praksom.

Izvor: Eurocomm-PR

Foto: Regina Hügli

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 × = 42