Beč: Nova terapija protiv bola u leđima

0

Oko 25 posto stanovništva u Beču ima hronične bolove u leđima. Bečko zdravstveno osiguranje (Wiener Gebietskrankenkasse-WGKK) nudi terapiju koja dugoročno može da pomogne tzv. multi-modalna terapija bola.

Multi-modalna terapija bola osmišljena je za ljude koji imaju hronične bolove u vratu, leđima ili krstima. Ona se sastoji iz pet dijelova: terapija kretanjem, trening pod opterećenjem, trening izdržljivosti, svakodnevni trening i psihološka terapija bola. Učesnici programa borave četiri nedjelje svakodnevno po pet sati u zdravstvenom centru. Za to vrijeme su na bolovanju.

Bol u leđima često ima psihički uzrok

Prilikom terapije posebna pažnja posvećuje se psihološkoj terapiji bola. Da bi bol u leđima postao hroničan nije bitna istrošenost, već psiho-socijalni faktori. Tu spadaju depresija, strahovi, poslovno i privatno nezadovoljstvo kao i stres. Ukoliko se to ne razmotri kao uzročnik bolova, neće se nikada doći do razloga niti do zaista efikasne terapije. Mnogi pacijenti mogli su izbjeći operaciju diskus hernije, objašnjava dr Silvia Brandstätter. Tokom individualnih razgovora traži se uzrok zbog kojeg je nastao bol i način kako da se sa okidačima ophodi.

Mnogi pacijenti su iznenađeni koliko im je doslovno prisutan „strah u kostima“ i koliko nisu bili svjesni toga, kaže klinički psiholog Marion Kozela.

Cjelokupne troškove terapije preuzima zdravstveno osiguranje.

Foto: Therme Wien

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 × = 15