Beč: „Nema više rušenja starih zdanja“

0

U glavnom gradu Austrije donosi se zakon po kome građevine podignute prije 1945. godine mogu da budu predmet rušenja jedino ukoliko njihovo postojanje ugrožava javni interes. Ovom regulativom moći će da se zaustave i započeta rušenja kao i tzv. „namjerno propadanje i uništavanje“ zgrada kako bi one iz tehničkih razloga bile dovedene do faze rušenja. Regulativa se odnosi na zgrade koje se nalaze i van zaštićene zone grada.

„Više neće biti rušenja kao što je početkom februara 2018. godine bio slučaj sa restoranom „Otakringer Landhaus“. Ovom odlukom istorijski vrijedni objekti neće moći da se ruše bez prethodne provjere čak i ako se ne nalaze u zaštićenoj zoni grada“, rekla je urbanista i zamjenica gradonačelnika Beča, Maria Vassilakou.

„Beč mora da ostane Beč. Moderna metropola koja se razvija mora da sačuva svoja lijepa i istorijska zdanja. Do sada nam je to polazilo za rukom i ne postoji nijedan evropski grad koji je sačuvao toliki broj objekata iz perioda tzv. naglog razvoja grada (od 1873. do 1914. godine) i finansirao njihovu obnovu“, izjavila je članica gradske vlade za stanovanje, obnovu grada i ženska pitanja, Kathrin Gaál.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: WienTourismus/Christian Stemper

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 × = 2