Beč: Nadmetanje u aukcijskom centru srednje Evrope

0

U novobaroknoj palati Dorotheum nalazi se istoimena aukcijska kuća koja je najveća u srednjoj Evropi i jedna od vodećih u svijetu. Centralni događaj svake godine čine četiri aukcijske nedjelje za vrijeme kojih se održavaju glavne aukcije najvažnijih umjetničkih i antikvitetskih asortimana.

U Dorotheumu se redovno organizuju nadmetanja za umjetničke predmete stvaralaca iz perioda od tridesetih do pedesetih godina prošlog vijeka kao što su Roland Rainer i Carl Auböck, ali i drugih klasičnih umjetnika Bečke moderne. Ovu aukcijsku kuću je osnovao car Jozef I davne 1707. godine i godišnje se u njoj održi oko 600 aukcija. Pored toga, galerija i zlatara u okviru Dorotheuma nude bogat asortiman predmeta po fiksnim cijenama.

Još jedna važna aukcijska kuća u Beču zove se WestLicht i poznata je širom svijeta po vrijednim antikvitetskim kamerama. U njoj se dva puta godišnje organizuju rekordna nadmetanja za kamere, pa je tako prije nekoliko godina Leica kamera fotografa Davida Douglasa Duncana prodata za 1.68 miliona eura. Aukcijske kuće Dorotheum i WestLicht čine Beč jednim od važnijih evropskih centara u ovoj oblasti.

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: G. Wasserbauer

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 9 = 11