Beč među najboljim gradovima za bicikliste u svijetu

0

Beč je zauzeo 9. mjesto na listi vodećih gradova za bicikliste u svijetu koju kompanija „Copenhagenize Design Company“ objavljuje svake druge godine. Beč je time napredovao za 3 mjesta, a iza njega su ostali Berlin, Barselona, Ljubljana, Vankuver i Helsinki. Najbolji gradovi za bicikliste na svijetu su Kopenhagen, Amsterdam i Utreht.

U obrazloženju rangiranja se navodi da su u Beču u posljednje dvije godine organizovane kampanje za promociju vožnje biciklom kao i da je postavljeno 5000 mjesta za ostavljanje bicikala. Iako Beč ima potencijal da postane jedan od najboljih gradova sa održivim saobraćajem, trenutno mu „nedostaje bolje povezivanje biciklističke infrastrukture sa javnim prevozom“, navodi se u saopštenju.

U ocjenjivanju najboljih gradova za bicikliste u svijetu učestvuje 600 gradova širom svijeta sa preko 600 hiljada stanovnika. Kriterijumi za izračunavanje indeksa su urbanističko planiranje, biciklistička infrastruktura gradova, bezbjednost, davanje prvenstva biciklistima, raznovrsnost starosne dobi i ravnopravnost polova u korištenju bicikla kao prevoznog sredstva, mogućnosti korištenja i iznajmljivanja bicikala i dr.

 

Izvor: Eurocomm-PR

Foto: Dreamstime

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 × = 48